Arad. Un proiect fără probleme mari, dar cu scandal şi acuze. Este vorba de proiectul care a trecut de votul aleşilor locali miercuri şi care viza trecerea sălii de sport de tip I de pe strada Dacilor, adică din incinta stadionului Gloria, în administrarea Clubului Sportiv Municipal Arad.
Sala situată pe strada Dacilor a fost construită pe un teren în suprafaţă de 2.388 mp iar valoarea sa de inventar a fost calculată la 2.306.979 lei.
„În ultimii ani, Municipalitatea a investit foarte mulţi bani în amenajarea bazelor sportive cu scopul de a dezvolta sportul de masă în oraş. Sala de sport de la Stadionul Gloria a fost proiectată pentru gimnastică şi gimnastică ritmică. Este dotată cu vestiare pentru sportivi, săli pentru arbitri şi pentru cei care vor participa la competiţiile de atletism care vor fi organizate pe stadionul Gloria, dar şi săli pentru organizatorii altor competiţii care vor avea loc pe stadion”, a precizat Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.
Predarea – primirea imobilului se va face, cel mai probabil, săptămâna viitoare, pe baza unui contract de administrare încheiat între Municipiul Arad şi Clubul Sportiv Municipal Arad.
Şi problemele
Dar nu aceasta a fost problema. Consilierul Gheorghe Ghilinţă a avut treabă cu stadionul Gloria, care trebuie adus, în viziunea sa, la standarde europene. Acesta a precizat că ar fi poate normal ca stadionul să fie luat înapoi de la universitate, pentru ca Primăria să facă investiţiile necesare pentru ca baza să ajungă să poată găzdui competiţii naţionale şi internaţionale. Primarul a intervenit însă de îndată întrebându-l pe ales despre ce investiţii ar fi nevoie pe stadion. Cum Gheorghe Ghilinţă a recunoscut că nu ştie să nominalizeze investiţiile, ci doar că a citit în ziarul nostru un interviu cu preşedintele Federaţiei Române de Atletism, Sando Ion, care a arătat deficiențele grave ale acestui teren, Falcă l-a taxat rapid: „Nici nu ştiţi ce vreţi să cereţi? Mi se pare grav, dar şi hazliu”.
Oricum, intervenţia lui Ghilinţă a venit după votarea tuturor proiectelor (acest proiect a fost votat şi el în unanimitate de aleşi), la punctul Diverse. Moment la care a fost taxat dur şi consilierul local Marin Lupaş, care şi-a permis să intervină pe subiect, pe motiv că, dacă se pricepe bine la ceva, acela e sportul. Lupaş a criticat modul în care a fost amplasată sala de sport, insistând pe inutilitatea acelei săli şi pe faptul că atletismul nu este la modă în Arad iar stadionul trebuia să folosească mai degrabă altor sporturi. Lupaş a precizat că Aradul nu are atletism dezvoltat, că lipsesc vestiarele pentru sportivi şi a insistat din nou pe proasta amplasare a sălii.
Faptul a fost repede taxat de primar, care le-a amintit sau i-a informat pe toţi cei care nu ştiau că Lupaş este, în fapt, administratorul stadionului şi, ca atare, a indicat edilul, „tot ce se va întâmpla de acum acolo este responsabilitatea dvs. Dacă apar degradări, ştim cui ne vom adresa”.
Scurt popas în Cutia Pandorei
Edilul a deschis pentru un moment cutia Pandorei, dorind să amintească un episod dintr-o posibilă cerere de angajare, venită de la Lupaş. A închis repede cutia, fără a mai insista pe subiect. Pentru protejarea informaţiilor personale a intervenit şi Gheorghe Ghilinţă, care a precizat că şedinţa CLM nu este un loc potrivit pentru atac la persoană.
Ce lipseşte pe stadion
Consilierii care au criticat stadionul Gloria au fost trimişi de Gheorghe Falcă să vadă câţi arădeni fug seara aici şi cât de iubit e atletismul printre locuitorii Aradului. Probabil că aceiaşi arădeni l-ar chema pe primar să vadă ce lipseşte cu adevărat stadionului pentru a avea o bază la standarde cât de cât europene. Pe moment un lucru e sigur: pista de atletism e la standarde europene şi pe gustul tuturor. Restul e discutabil.
Citiți principiile noastre de moderare aici!