BATA. Învăţătoarea Delia Micurescu de la şcoala din comuna Bata este, pe lângă o prestigioasă şi dedicată dăscăliţă, o pasionată culegătoare şi păstrătoare a tradiţiilor şi obiceiurilor populare din satele comunei, dar şi de pe o arie mai largă, care cuprinde partea stângă a Văii Mureşului şi Dealurile Lipovei, zonă cunoscută ca fiind Banatul arădean.
„Am început valorificarea tradiţiilor locale prin a-i învăţa pe copii la şcoală cântece, poezii, proverbe, zicători şi ghicitori, pe care le-am auzit şi eu de la cei bătrâni. Apoi, i-am îndemnat pe copiii să adune şi ei de la bătrânii lor astfel de nestemate populare, pe care le-am prelucrat artistic, realizând scenete şi jocuri în care reînviam situaţii şi personaje din trecut. Aşa am reuşit să acumulăm o bogată zestre culturală, pe care m-am gândit s-o transmit mai departe prin scris” ne spune inimoasa iubitoare de folclor. Şi roadele muncii ei s-au materializat în mai multe cărţi în care vraja plaiurilor bănăţene transcede trecutului şi paginilor de carte, îndemnând cititorul la reverie şi la amintiri pe care le credea de mult uitate. Din ce a scris până acum Delia Micurescu merită amintite cărţile Taina izvoarelor, Bade Ioane, Şcoala din Bata în devenirea timpului, Biserica din Bata-punte între inimi creştine, Stropi de vrajă bănăţană, precum şi mai multe cărţi didactice în coautorat cu regretatul profesor arădean Vasile Popeangă.
Iată că a venit vremea confirmărilor pentru harnica şi talentata culegătoare de nestemate din grădina bogată a satului bănăţean. Ea a fost răsplătită cu „Diploma de Excelenţă cu Plachetă” din partea „Asociaţiei Jurnaliştilor din Banatul Istoric” în cadrul unui frumos eveniment desfăşurat duminică la Bata şi la care au participat numeroase şi reputate nume ale condeiului din Arad, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi din Banatul Sârbesc.
Desigur că nesecatul izvor al culturii şi tradiţiilor populare va mai inspira prodigioasei autoare şi alte producţii literare, monografice şi etnografice, pe care le aşteptăm ca fiind restituirea unui tezaur inestimabil, din păcate pierdut pentru mult prea modernul şi ocupatul om al secolului XXI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!