Proiectul de hotărâre privind organizarea unui referendum pentru ca arădenii să fie întrebaţi dacă sunt sau nu de acord cu desfiinţarea judeţului Arad, propus de PSD Arad şi susţinut în totalitate de USL, i-a determinat pe unii aleşi, chiar şi pe cei care nu au luat până acum cuvântul vreodată în plen, să îşi spună părerea. La şedinţă au participat şi câţiva reprezentanţi ai Comitetului pentru Salvarea Judeţului Arad, purtând tricouri cu mesajul de salvare a judeţului, dar şi figuri politice importante ale opoziţiei, aşa cum este cazul preşedintelui PSD Arad, Dorel Căprar (care a purtat şi el tricoul cu mesaj).
Scrisoare deschisă
Proiectul de hotărâre a fost ultimul supus la vot în cadrul şedinţei de ieri. S-au înscris la cuvânt reprezentanţi ai întregii palete politice din Consiliu. Dezbaterea a început cu luarea de poziţie a grupului PSD. S-a dat citire scrisorii deschise către consilierii judeţeni, scrisoare semnată de aleşii: Rodica Herlo, Ionel Dat, Gheorghe Sabău şi Ovidiu Dumitrache. „Tema desfiinţării judeţului Arad a fost amânată, nu abandonată. Nu putem lăsa soarta judeţului pe seama înţelegerii dintre preşedintele Traian Băsescu şi UDMR. Dacă vom fi puşi în faţa unei asumări de răspundere a Guvernului, va fi deja prea târziu să reacţionăm. Considerăm inacceptabilă orice iniţiativă legislativă care duce la desfiinţarea judeţului Arad. Desfiinţarea judeţului Arad şi mutarea centrului administrativ la Timişoara sau în orice altă localitate din afara judeţului Arad afectează grav perspectivele de dezvoltare ale oraşelor şi comunelor pe care le reprezentăm. Experienţa nefericită trăită de arădeni în perioada 1960-1968, perioadă în care judeţul Arad a fost desfiinţat, este suficientă şi edificatoare în acest sens. Această experienţă poate fi caracterizată printr-un singur cuvânt: subdezvoltare. Consultarea arădenilor este obligatorie în acest moment. Este o decizie majoră şi noi trebuie să îi întrebăm foarte clar pe arădeni: vor sau nu vor să se desfiinţeze judeţul Arad? (…) Trebuie să votăm împreună pentru organizarea referendumului!”, se subliniază în scrisoarea deschisă.
UDMR: „Da!”
O luare de poziţie surprinzătoare a fost cea a reprezentanţilor UDMR. Bolony Gyorgy a subliniat faptul că „nu avem nicio urmă de îndoială că toate discuţiile au fost lansate din motive cu substrat politic, inclusiv cele de aici. Dar nu sunt de acord cu desfiinţarea niciunui judeţ, iar, fiind adeptul democraţiei participative, îndemnăm colegii să voteze cu DA, pentru organizarea referendumului”.
Impact naţional, regional, local
Daniel Negrea – PDL – a întrebat colegii ce relevanţă are referendumul din judeţul Arad, atât timp cât reorganizarea administrativă are un impact naţional. În acel moment, Caius Parpală – PNL – a subliniat că „este absolut necesar acest referendum, conform legilor în vigoare. Dacă se susţine că nu este de actualitate regionalizarea, poziţia PNL este de rediscutare în toamnă. Oricum, grupul PNL susţine organizarea acestui referendum”.
Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA, a subliniat: „Nu cred că trebuie să declanşăm un referendum care costă 11 miliarde, pe declaraţii politice. Acţiunea politică ar fi să comandaţi un sondaj, fără să coste nimic Consiliul Judeţean”. Caius Parpală i-a asigurat pe consilieri că reprezentanţii PNL, şi probabil şi ai celorlalte partide politice din secţiile de votare, nu vor solicita bani, fapt care ar reduce costurile organizării referendumului. Adrian Ţolea a reamintit de referendumul pentru preşedintele Băsescu şi de faptul că parlamentarii care au decis suspendarea preşedintelui nu au fost sancţionaţi. În sprijinul organizării referendumului, pentru a afla cu adevărat şi părerea arădenilor a intervenit şi preşedintele PNL Arad, Neluţu Cristina,
Fără suport
Gheorghe Seculici a precizat: „Organizaţia PDL Arad este unul dintre cei mai puternici susţintori ai judeţului Arad şi acest lucru se vede în realizări. Nu vrem să fim un judeţ de mâna a doua sau în umbra Timişului. Am susţine acest referendum în condiţiile în care ar fi negocieri între partide, dar atât timp cât sunt doar discuţii… Mă întreb de ce nu s-a făcut acest referendum în 2000 – 2004, când PSD a făcut o propunere similară? Solicit o amânare a acestui punct pe ordinea de zi şi rediscutarea lui în comisii”. Declaraţia a fost întârită de Nicolae Ioţcu, care a subliniat că „azi nu există niciun suport, nicio situaţie reală. Va fi reluat dacă situaţia o impune”.
Claudiu Cristea – preşedintele Mişcării Arădene – a cerut să ia cuvântul în plen, însă Nicolae Ioţcu l-a informat că regulamentul nu permite luări de cuvânt ale altor persoane decât aleşii judeţeni în timpul şedinţelor extraordinare CJA. I s-a oferit, în schimb, să facă declaraţia la punctul „Diverse”, fapt refuzat de Cristea. Claudiu Cristea a precizat, la finalul şedinţei, faptul că „oricând se poate convoca un referendum! Este un exerciţiu democratic.”
12 voturi
Proiectul de hotărâre a fost, după lungi discuţii, supus la vot. A întrunit 12 voturi „pentru”. Număr insuficient, potrivit spuselor în plen ale preşedintelui Nicolae Ioţcu, pentru ca proiectul să fie aprobat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!