Aeroportul Internaţional Arad pare că revine la viaţă. Directorul aerogării, Dan Bălăcel, a declarat că, din luna octombrie a acestui an, o companie aeriană de transport persoane va opera zboruri din şi spre Arad. „Am purtat discuţii cu două companii aeriene, iar din partea uneia am primit asigurări ferme că, începând cu toamna acestui an, va opera pe Aeroportul Internaţional Arad”, ne spune Bălăcel.
În ceea ce priveşte cea de a doua companie aeriană interesată de aeroportul nostru, lucrurile sunt puţin neclare. „Încă de anul trecut negociem şi cu cealaltă firmă de transport. Dar, din spusele reprezentanţilor companiei aeriene cu pricina, criza financiară i-a împiedicat să deschidă linii noi care să decoleze şi să aterizeze pe Aeroportul Arad”, ne spune directorul aerogării. Acesta susţine că este vorba despre o companie străină, foarte puternică în Europa. Cu toate acestea, în cazul ambelor societăţi, Bălăcel a refuzat să spună numele, declarând că, la momentul potrivit, va afla toată lumea despre cine este vorba.
Vestea reintrării aeroportului arădean în circuitul aerian vine exact în momentul în care consilierii judeţeni au aprobat depunerea, pe fonduri europene, a unor proiecte menite să modernizeze aerogara.
În şedinţa extraordinară de joi de la Consiliul Judeţean Arad (CJA) s-a votat depunerea a trei proiecte pe fonduri europene, segmentul dezvoltarea transportului aerian. Este vorba despre prelungirea pistei de decolare/aterizare cu 350 de metri, despre amenajarea unei platforme de îmbarcare/debarcare la aeroport, iar al treilea proiect se referă la realizarea unui turn de control, a unei centrale electrice şi a balizajului pe trei căi de rulare. Fiind o investiţie importantă, proiectele au trecut de votul consilierilor judeţeni în unanimitate.
Vin chinezii
Vicepreşedintele CJA, Cristian Drăgan, vede modernizarea aeroportului ca pe o investiţie majoră, care ar putea aduce bani mulţi în judeţul nostru. „Purtăm negocieri cu o regiune din China care ar vrea să facă din Aeroportul Arad şi, implicit, din judeţul nostru, un punct de distribuţie spre vest. Ţinând cont că produsele din China sunt tot mai multe, iar transportul aerian este mult mai rapid decât cel maritim, o investiţie chineză majoră în judeţul Arad este plauzibilă. Asiaticii au ales Aradul deoarece, în scurt timp, va fi gata autostrada care leagă România de Occident. Iar Aradul ar putea deveni un punct important pe harta comercială a Europei. Dar, pentru a-i atrage pe chinezi, trebuie să le oferim condiţiile necesare: o pistă potrivită pentru aterizarea avioanelor de marfă, care sunt mult mai mari, un turn de control modern, balizaj. Prima oară trebuie să investim noi pentru a putea atrage investitori”, ne-a spus Drăgan.
Vrea bani europeni
Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA, a declarat că „în urma intrării în vigoare a hotărârilor de consiliu, vom depune proiectele şi sperăm să primim finanţare europeană pentru modernizarea întregului aeroport. Lucrările menţionate acolo sunt obligatorii, în conformitate cu normele europene, în special cele care se referă la prelungirea pistei”.
Cofinanţare din autostradă
În cazul în care proiectele depuse vor fi câştigate, CJA va trebui să cofinanţeze lucrările de modernizare. Dar banii vor veni de la… autostradă. Mai precis, este vorba despre societatea care se ocupă de realizarea centurii în regim de autostradă a municipiului Arad. „Noi le-am cedat un teren, iar ei au promis că vor investi în lucrările de la aeroport”, a menţionat Cristian Drăgan.
alin.gherasim@informmedia.ro
Se pregateste modernizarea Aeroportului Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!