JA: Ce v-a convins să reintraţi în luptă după o pauză atât de lungă?
GP: Faptul că m-am înscris în această competiţie nu este întâmplător, pentru că programul pe care îl am este legat de cel mai important eveniment pe care partidul îl va avea: alegerile locale din 2012. Şi în acest sens, eu m-am hotărât să candidez la preşedinţia partidului, dar şi la PrimăriaMunicipiului Arad. Am venit în faţa colegilor şi vin la şedinţa din 12 iunie cu propunerea ca întreaga noastră activitate de aici înainte să se canalizeze pe această acţiune şi această luptă.
JA: Credeţi că una dintre greşelile liberale din trecut este că au pornit, constant, prea târziu războiul şi nu l-au dus cu toate armele?
GP: Este şi acesta un aspect. Dar cel mai important lucru este că doresc ca în conducerea partidului să fie aleşi oameni care vor participa la alegeri pentru posturile de consilieri locali, judeţeni şi primari. Un partid este puternic într-un judeţ atâta timp cât are funcţii importante în administraţia publică locală. S-a demonstrat acest lucru în 2004 şi 2008. În momentul în care partidul nu s-a bătut să obţină funcţia de primar sau de preşedinte CJA şi cât mai mulţi primari în judeţ, nu a mai avut puterea administrativă să intervină. Putea discuta, putea propune, dar nu putea decide. De aceea cred că important este ca la această şedinţă de alegeri, care este un nou început pentru partidul nostru la Arad, să existe această posibilitate de a decide. Liberalii trebuie să decidă în judeţ.
JA: E un mesaj apropiat de cel a lui Crin Antonescu. Totuşi, preşedintele PNL pare hotărât cu cine vrea să meargă în luptă şi nu s-a ferit nici să-i facă public numele: Mihăiţă Calimente. Cum este să porţi războiul în aceste condiţii?
GP: Este normală atitudinea preşedintelui Crin Antoenscu, pentru că, din păcate, sunt câţiva colegi în partid care au anunţat de mult că ei îl susţin pe Jurcă Sever şi că acesta va câştiga alegerile. După ce conducerea l-a schimbat din funcţie pe Jurcă, imediat după alegerile prezidenţiale, pentru că la Arad nu s-au obţinut rezultatele scontate, să vii acum şi să îl propui din nou pe Sever Jurcă e ca şi cum ai vrea să faci politică ca în fotbal – adică să transferi jucători de la echipă la alta, să schimbi tricourile şi culoarea lor, fără nici o problemă. În fotbal, acest lucru poate să aibă rezultat, dar în politică niciodată. Sever Jurcă, în toată perioada cât a fost în afara partidului, a avut o atitudine ostilă faţă de partid. De aceea, cred că atitudinea lui Crin Antronescu este normală. Acum, în PNL, în momentul în care apar probleme deosebite (şi anul acesta este un moment important pentru partid), la Arad apare Sever Jurcă şi candidează la preşedinţia partidului. A candidat şi în 2006 la preşedinţia partidului, dar vechea conducere şi-a dat seama de orientările sale. Practic s-a şi dovedit acest lucru, pentru că la vremea respectivă partidul s-a rupt în două iar unul dintre liderii care au plecat din partid a fost Jurcă. Vechea conducere nu i-a validat numirea în funcţie tocmai pentru că ştia că este un promotor al ideii de fuziune PNL- PD. Şi în acest an, situaţia se află tot pe acelaşi palier pentru că sunt o serie de colegi de ai noştri care doresc să ajungă la guvernare, în orice condiţii. V-am spus şi vă repet: şi la Arad, sub influenţa lui Ludovic Orban, care este promotorul intrării PNL la guvernare, sunt câţiva care vor la putere oricum.
Trebuie să avem o atitudine foarte clară a ceea ce vrem să facem: PNL Arad trebuie să aibă atitudini tranşante faţă de guvernarea portocalie, nu o atitudine blândă, aşa cum a fost până acum.
JA: În condiţiile date, de ce i s-a dat derogare, dacă evident nu mai e dorit?
GP: Derogarea a venit înainte de congres, tot pe o situaţie de neînţelegere a unora din conducerea partidului. Jurcă se foloseşte de acest lucru. Şi intrarea sa în partid, la Arad, s-a făcut pe uşa din spate. El a fost făcut membru de partid de către Ludovic Orban la Bucureşti, s-a transferat. E o situaţie complicată care a recunoscut-o şi vicepreşedintele partidului, care vorbea de o încălcare a statutului.
JA: Mai sunt şi ceilalţi contracandidaţi…
Din punctul meu de vedere puteau fi şi mai mulţi pentru că, la urma urmei, mai sunt membri care pot conduce acest partid. Ce vă pot spune este că eu vin, în plus, cu ideea legată de candidatura la primărie şi cu cooptarea celor care vor ocupa funcţiile de primari, consilieri locali şi judeţeni. Vreau în plus să acopăr toate datoriile pe care partidul le are din trecut, iar, bineînţeles, campania electorală de primar va fi o problemă a candidatului.
JA: Dar haideţi să vedem unde s-a greşit? De ce liberalii adună atât de puţine procente la alegeri? Prea multe grupuri? Prea multă luptă internă?
GP: Problema e simplă: de-a lungul timpului, nu ne-am implicat în obţinerea unor funcţii în administraţia locală. Plecând însă de aici, de jos, în viitor poţi avea şi puterea şi decizia în administraţie. De-a lungul timpului, în PNL marea majoritate a celor care au făcut parte din conducere erau preocupaţi de funcţii la Bucureşti, de deputat şi senator, care sunt foarte importante, dar nu aduc puncte în judeţ pentru partid. Colegii mei trebuie să înţeleagă că dacă vor să aibă un partid tare trebuie să ne înscriem în această luptă fără menajamente şi cu tot sufletul.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!