ARAD. Nu stăm deloc bine cu vaccinarea, iar situaţia ar trebui să ne îngrijoreze. Căci vaccinarea este cea mai eficientă metodă de a preveni o boală: nu suntem vaccinaţi, ne îmbolnăvim mult mai uşor. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), acoperirea vaccinală considerată protectoare pentru sănătate este de 95%. Ultimele statistici din judeţul Arad indică o acoperire vaccinală de 85% .
Procente în scădere
Cele mai recente date centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Arad se referă la acoperirea vaccinală la copiii de 18 luni (născuţi în iulie 2012). O primă constatare se evidenţiază: în mediul rural acoperirea vaccinală e mai mare decât în urban: 86,03% faţă de 84,25%. „Probabil că oamenii din mediul rural sunt mai ascultători, au mai multă încredere în medic” – încearcă o posibilă explicaţie dr. Dorica Sănduţu, medic de familie în Arad.
Dar iată cum stăm cu acoperirea vaccinală pe tipuri de vaccin: BCG (împotriva tuberculozei) 98,07%, hepatită B 90,26%, DTPa (difteric, tetanic, tuse măgărească) 79,17%, Hib (împotriva meningitei) 79,18%, poliomielitic 79,19%, ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) 84,95%.
Se observă cu ochiul liber că doar în ceea ce priveşte vaccinul împotriva tuberculozei ne situăm peste valoarea de acoperire vaccinală recomandată de OMS. În toate celelalte cazuri ne îndepărtăm de 95%. Şi, din păcate, tendinţa aceasta este: tot mai mulţi părinţi refuză vaccinarea copiilor. „E un mare risc pe care şi-l asumă lăsând copilul nevaccinat” – atenţionează dr. Sănduţu.
„Fii responsabil!”
Din păcate, în prezent, în ţara noastră niciun vaccin nu este obligatoriu. Nici măcar vaccinurile care fac parte din Programul Naţional de Imunizare a Populaţiei, un program gratuit, finanţat de Ministerul Sănătăţii. „Iar dacă până şi vaccinul gratuit este refuzat, în ceea ce priveşte vaccinurile ce trebuie plătite avem probleme şi mai mari în convingerea populaţiei să se vaccineze” – spune dr. Adrian Dărăbanţiu, medic de familie în Arad.
Din păcate, vorbim de o populaţie needucată sau foarte puţin educată din punct de vedere medical. Căci opiniile unora sau altora postate pe diverse forumuri nu pot fi considerate pertinente şi nici luate în considerare. Singura opinie avizată pe tema vaccinării o are medicul – fie el de familie sau specialist. Iar mesajul medicilor e foarte clar: „Fii responsabil! Vaccinează-te!”
Săptămâna vaccinării
În perioada 24-30 aprilie este Săptămâna Internaţională a Vaccinării. Cu această ocazie Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a organizat o campanie cu mesajul „Fii sănătos! Fii responsabil! Vaccinează-te!”. Campania s-a desfăşurat în cinci oraşe din ţară. Ieri a venit rândul Aradului: a fost organizat un seminar pentru medicii de familie şi s-au împărţit materiale informative pacienţilor. Prezent în orașul nostru, dr. Gino Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie al SNMF, a punctat: „Dorim ca prin această campanie să informăm şi să conştientizăm populaţia, dar şi medicii, asupra importanţei vaccinării.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!