ARAD. Nevoia de a fi în pas cu tehnologia este strigentă, mai ales pentru generaţi tânără de arădeni care încă de pe băncile şcolii devin experţi în comunicare rapidă pe internet şi nu numai. Salariile însă au pierdut de mult lupta cu tehnologia, iar arădenii se văd nevoiţi să asude zeci de ore la locul de muncă pentru ca tehnologia să le intre în case.
Deşi salariile arădenilor au crescut în mod constat în ultimele 12 luni, nu se poate spune că s-a ajuns la o compensare cu nivelul cheltuielilor, din ce în ce mai mari. Dat fiind faptul că un arădean este plătit cu doar 2 euro pentru o oră de lucru, investiţiile în materie de hi-tech sunt tot mai greu de atins. Un simplu calcul arată că pentru un laptop sau o tabletă, şi nu de ultimă generaţie, arădenii trebuie să trudească mai bine de 180 de ore. Şi totul în condiţiile în care din salariu nu s-ar mai plăti şi cheltuielile curente sau mâncarea.
Primul trimestru din acest an a fost unul de bun augur pentru salariaţi. În perioada ianuarie-martie 2013 angajatorii au reuşit să menţină un salariu mediu net de peste 1.400 de lei, mai mare cu aproximativ 100 de lei faţă de perioada similară a anului trecut. Din păcate şi preţurile au intrat în vârtejul creşterilor, iar puterea de cumpărare a salariaţilor din judeţ nu a crescut substanţial.
Un televizor pe 200 de ore
Dacă în cazul unui laptop sau tabletă arădenii pot găsi oferte care să se încadreze în limita unui salariu lunar, desigur vorbind de alocarea integrală a venitului în acest scop, când vine vorba de televizoare sau alte bunuri munca depusă este şi mai mare. Spre exemplu la un salariu mediu de 1.440 lei, este nevoie de mai bine de 200 de ore de muncă pentru achiziţionarea unui televizor LED, nu mai scump de 2.000 de lei.
Practic, preţurile bunurile electronice din România sunt la fel de mari sau poate uneori chiar mai mari decât în alte ţări europene, dar în cazul italienilor, nemţilor sau francezilor plata pe ora de muncă este de aproximativ 8 euro pe oră, adică de patru ori mai mult decât în Arad!
Avantaje pe sectoare
Referindu-ne strict la veniturile nete ale arădenilor, se poate spune că există anumite sectoare mai avantajoase din punct de vedere financiar decât altele. În luna martie cele mai mari salarii le-au avut arădenii din industrie şi construcţii – 1.530 lei, sectoare care sunt cotate în acest an cu şanse mari de creştere. De partea cealaltă, angajaţii din sectorul agricol au câştigat doar 1.217 lei. Chiar şi în aceste condiţii, agricultura s-a plătit mai bine cu 250 de lei în martie 2013 decât în martie 2012.
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!