Zvonul că în Piaţa Catedralei ar urma să fie instalat monumentul Marii Uniri a scos în stradă atât pieţari, cât şi localnici, obişnuiţi de zeci de ani să îşi cumpere fructe, legume şi lactate, direct de la producători. Arădenii se tem că aşa zisul monument e doar un pretext, pentru ca în zonă să fie ridicat un supermarket.
„Nu se poate ca după atâţia ani de zile, după o sută şi ceva de ani să ne trezim că ne desfiinţează. Piaţa aceasta nu este un monument de fapt? Că este foarte veche şi cu tradiţie în Arad. Unde o să-şi mai vândă oamenii legumele? Unde îşi vor mai vinde producătorii ceea ce fac? Au scos o grămadă de bani de peste tot, din bănci ca să se dezvolte”, spune o arădeancă.
Piaţa Mare, aşa cum o cunosc localnicii, este una din puţinele pieţe agroalimentare care au mai rămas în oraş. Desfiinţarea ei ar lăsa zeci de comercianţi pe drumuri.
„De 26 de ani sunt la piaţă şi acuma ce să fac? Unde să mă duc? Am în sere 5.000 de ghivece. Ce să fac cu ele? Să le vând pe stradă? Unde să le vând? Am investit în cepe, în căldură. Ce să facem cu ele?”, şi-a spus of-ul o vânzătoare în piaţă.
Pieţarii au citit în presă că în locul pieţei ar urma să fie instalat un monument.
„În primul rând, ne dezicem de orice acţiune politică, nu protestăm împotriva vreunui politician, protestăm doar împotriva solicitării certificatului de urbanism pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate în legătură cu amplasarea monumentului Marii Uniri în Piaţa Catedralei. Piaţa este din 1903, face parte din istoria Aradului, sunt 500 de familii de producători locali de brânzeturi şi legume sănătoase care vând în această piaţă. Avem de partea noastră clienţii care nu doresc desfiinţarea acestei pieţe. Avem adeziuni, peste o mie adunate. Sunt peste o sută de persoane angajate care vor rămâne fără loc de muncă dacă această piaţă va fi desfiinţată. Cum încurajăm producătorii? Se tot vorbeşte să producem legume sănătoase. Cum? Dacă nu avem unde să le vindem. Noi dorim să se modernizeze această piaţă şi să rămână aici. Dorim să atragem atenţia consilierilor locali pe care noi i-am votat şi domnului primar să hotărască şi să cântărească bine la decizia de a demola această piaţă. Noi nu renunţăm. Suntem decişi să mergem în faţa Primăriei”, a declarat un pieţar.
Oamenii s-au apucat să strângă semnături, ca să stopeze desfiinţarea pieţei. Peste o mie de oameni au semnat deja petiţia ce urmează să fie trimisă consilierilor locali.
Arădenii care locuiesc în zonă sunt şi ei nemulţumiţi de o eventuală mutare a pieţei, o piaţă care funcţionează în acel loc de zeci de ani.
„De aici luăm produse sută la sută naturale. Eu vin din Aradul Nou în această piaţă de ani de zile ca să cumpăr produse naturale. Unde mă mai duc la piaţă dacă aceasta se desfiinţează?”, a spus un cumpărător.
„Piaţa Catedralei este o piaţă cu tradiţie. Asta e piaţă de zeci de ani. E piaţă cu marfă bună, nu ca în supermarket. Protestăm ca această piaţă să nu se desfiinţeze”, a spus un cumpărător fidel.
Primăria Arad vrea să amenajeze în zonă o piaţetă deschisă, iar piaţa agroalimentară să fie mutată în altă parte. Autorităţile locale speră că la întâlnirile cu pieţarii aceştia să accepte proiectul. Comercianţii sunt însă revoltaţi şi spun că vor continua protestele până când Primăria Arad va renunţa la proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!