JURNAL ARĂDEAN: Domnule vicepreședinte Ionel Bulbuc, Consiliul Județean Arad a anunțat investiții mari în instituțiile de cultură din municipiul Arad, la Muzeu, la Bibliotecă. Care este viziunea dvs. pentru aceste instituții, în perioada următoare?
IONEL BULBUC: Ne-am propus să devină instituțiile culturale cele mai atractive ale județului Arad, nu doar niște spații modernizate, ci pline de viață, de oameni, spații de creație, expoziție, socializare, educative. Iar pentru asta, am început de la zero, am refăcut sălile de expoziție, am dat jos tencuiala de pe pereți, am regândit circuitele și expozițiile Muzeului, am reexpus lucrări de artă de mare valoare. Și nu ne oprim aici cu investițiile. Consiliul Județean Arad a cumpărat un palat pe strada Unirii, cu ieșire și pe Bulevardul Revoluției, pe care îl restaurăm și îl predăm Muzeului. Este cea mai mare investiție în această instituție, de la înființarea sa, în urmă cu 130 de ani. În ce privește biblioteca, acolo am realizat un „maker space”, un loc de creație, pe care îl adresăm tinerilor arădeni creativi, interesați de robotică (pentru că putem deja discuta despre o școală de robotică la Arad, cu performanțe internaționale, iar Consiliul Județean sprijină această mișcare).
JA: Concret, ne puteți spune cifre și direcții de acțiune?
BULBUC: Sigur. Anul trecut finalizam strategia culturală și cu bucurie vă spun că tot ce am scris acolo face parte din bugetul nostru. Continuă investițiile pentru Complexul Muzeal Arad, pentru anul acesta a fost alocat aproximativ 1 milion de euro pentru lucrări în interior, urmând să continue etapizat până în 2027. Ca om de cultură, ca artist, insist pe faptul că dacă o instituție de cultură dacă este doar tencuită și văruită și nu este mobilată cu viață, nu își are sensul dorit. Am spus că schimbăm până și aerul îmbâcsit din muzeu, și chiar asta facem. Acesta este motivul pentru care, în parteneriat cu școlile și universitățile, vor fi realizate activități didactice la muzeu. Secția de artă va beneficia de un nou concept expozițional, cu investiții în tehnică nouă, așa cum propune trenul european, bazat pe interactivitate interactive și tehnologie. Suntem probabil printre puținele consilii județene care achiziționăm clădiri pentru demers cultural. În clădirea de pe strada Unirii îmi doresc un muzeu etnografic, avem un bazin extraordinar folcloric și etnografic. Tot ce avem în depozite trebuie să expunem pentru că există un interes real pentru rădăcinile noastre în etnografie și folclor. Pe B-dul Revoluției nr. 81 vom avea un muzeu virtual al Marii Uniri, 80% va fi bazat pe prezentare virtuală și 20% pe exponate. La Bibliotecă, am semnat contractul pentru reabilitarea clădirii, în valoare de 15 milioane de lei: fațada, gemurile, pompe de căldură, instalație electrică. Pentru echipele de robotică va fi realizat un atelier maker space, cu scannere, laptop, imprimante 3D, tehnică pentru construcția de roboți. În județ, continuăm investițiile în taberele pentru copii de la Moneasa și Căsoaia. Rezultatele se văd deja: din luna mai până în octombrie, la Căsoaia nu mai sunt locuri, la Moneasa sunt ocupate în proporție de peste 90%.
JA: Pentru că ați amintit de taberele școlare, și acolo au fost investiții mari ale Consiliului Județean. Mai există vreun județ care să gestioneze două tabere?
BULBUC: Din câte știm noi, în România Consiliul Județean Arad este singurul care nu doar gestionează două tabere școlare, dar le-a și modernizat în totalitate. Am renovat toate bungalourile la Moneasa, am refăcut terenul de sport, bucătăria, pavilionul central. Practic, avem acolo, astăzi, o tabără nouă în perimetrul vechi. Am întărit și malurile pârâului, să nu avem surprize cu inundațiile. Colegii de la Salvamont-Salvaspeo au amenajat peștera, care este și ea vizitabilă. Noi am aranjat Teatrul de Vară și am pornit o mică stagiune pentru sezonul estival, să readucem viața pe aleile din Moneasa. Aceste investiții se adaugă la refacerea drumului județean de la Arad la Moneasa, pe două rute, prin Bârsa și prin Buteni, în total aproximativ 100 km. Ca o consecință, și investițiile private au început să apară, piscine noi la Vila Mayumi, se modernizează Hotel Moneasa, s-au deschis cabane noi. La Căsoaia, proiectul nostru este cel puțin la fel de amplu. Am construit un teren sintetic de sport, am modernizat toate spațiile de cazare, avem un proiect spectaculos pentru tabăra de sculptură, cu un turn de observare. Căutăm un partener pentru accesarea de fonduri europene. Și la Căsoaia lucrăm la modernizarea drumului de acces, pe ruta Mâsca-Măderat-Arăneag, ca tabăra să fie cât mai accesibilă.
JA: Și ce înseamnă pentru Consiliul Județean aceste investiții în tabere?
BULBUC: În primul rând, înseamnă spații noi pentru copii și tineri, care se rup de telefonia mobilă, de tablete și computere, și redescoperă natura, mișcarea, socializarea față în față. Înseamnă o reducere a înstrăinării, o șansă pentru o copilărie cu amintiri frumoase. În al doilea rând, pentru Consiliul Județean e important că investim, dar și încasăm bani de pe urma acestei investiții. Anul trecut, la Căsoaia am încasat 140.000 de lei, iar la Moneasa 46.000 de lei (pentru că tabăra a fost în reconstrucție și a funcționat doar câteva săptămâni). Dar nu aș vrea să mă concentrez doar pe tabere. Să știți că și reexpunerea tabloului Feszty a creat emulație în jurul Muzeului, regândirea Muzeului de Artă a crescut vizibilitatea sa, iar piesele de la Teatrul de Vară se joacă permanent în prezența a peste 1000 de spectatori. La asta adaug faptul că la peste 90% dintre evenimentele culturale din județ, Consiliul Județean este partener; ne implicăm, finanțăm, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar ajutăm acolo unde este nevoie, fiindcă ne bucură să vedem mii de oameni la spectacole, festivaluri, să vedem Aradul activ și atractiv. O remarcă specială o am pentru ceea ce se întâmplă la Ghioroc, Ineu și Pecica, stațiunile noastre de interes local, unde primăriile investesc mult, creează zone noi de atracție, iar Consiliul Județean este partenerul lor.
JA: Dacă ar fi să discutăm și despre probleme, cum vedeți viitorul culturii prin prisma reorganizării previzionate de Guvernul României?
BULBUC: Reducerea banilor și a personalului care deservește instituțiile de cultură nu pot genera rezultate mai bune. Ar fi absurd ca oricine să aibă impresia asta. Eu înțeleg că nu sunt bani, că trebuie acoperite găurile, dar cred că nu trebuie sacrificată întotdeauna, cu prioritate, cultura. Am încredere că se va reveni la sentimente mai bune față de instituțiile de cultură, altfel toate vor fi afectate, nu doar cele de la Arad. În așteptarea deciziilor de la București, la Consiliul Județean Arad lucrăm pe proiecte europene, așa cum am făcut și până acum, și încercăm să suplinim cu bani europeni, foarte munciți, fondurile pe care le pierdem de la stat.
Trimite articolul
XAm fost de 1 Mai la Casoaia.Am vrut sa vizitez tabara de sculptura dar la întrare bariera era închisă iar pe alei erau bălării de peste 1 metru.Cred ca ar putea fi un administrator sa întrețină parcul și sa fie un fel de ghid.Mai mulți doritori am făcut calea întoarsă. În rest mici, bere și manele. La atât s- a rezumat activitatea culturala din Casoaia.
-
Am fost si eu anul trecut la tabara din Casoaia, jale mare.