Ora de sport a devenit subiectul unei consultări publice. Sportul pentru mase a devenit unul din punctele de pe listele electorale ale candidaţilor la primărie. Interesul este cu atât mai mare cu cât au fost trase semnale de alarmă din partea medicilor şi specialiştilor legate de lipsa practicării sportului în rândul tinerilor. A crescut numărul cazurilor celor cu probleme ale coloanei, a crescut numărul obezilor şi una dintre cauze a fost pusă pe seama lipsei de mişcare. Unde se face, însă, ora de sport în Arad?
Potrivit programei şcolare, ora de educaţie fizică este trecută de două ori pe săptămână în orarul copiilor de la clasa pregătitoare şi până în clasa a VII-a şi o singură dată în orarul celor din clasa a VIII-a şi liceu. Din păcate, lipsa unor săli de sport şi a unor terenuri care să fie altceva decât curtea şcolii pune serioase probleme efectuării orei de educaţie fizică. Sunt 49 de săli în municipiu, din informaţiile furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, dintre care 12 sunt improvizate. Doar cinci unităţi şcolare au săli de tip A (precum cele de la Colegiul Preparandia, Liceul de Artă, Şcoala Regina Maria, Şcoala Avram Iancu şi Liceul cu Program Sportiv), 17 sunt de tip B şi 15 de tip C. Cinci dintre ele au, însă, un grad foarte mare de uzură. Două dintre terenurile de sport sunt sintetice, unul de zgură şi 26 servesc drept terenuri de sport şi curtea şcolii în pauză. Nouă şcoli nu au, însă, nici un fel de teren de sport. În judeţ numărul sălilor improvizate este aproape dublu, copiii din 22 de şcoli fac ora de educaţie fizică în spaţii improprii. Pe de altă parte, sunt localităţi unde au fost construite săli de sport moderne în peste 40 unităţi şcolare (9 de tip A, 8 de tip B şi 24 de tip C).
Ce se poate face?Pe de o parte, se impun investiţii în săli de sport moderne şi poate o schimbare a programei şcolare. În opinia edilului local Gheorghe Falcă, orele de sport pot fi făcute şi la cluburile sportive de stat. Fie că sunt cele de la Palatul Copiilor sau cele de la cluburile sportive şcolare. „Poate fi creat un sistem prin care să fie notată activitatea copiilor din cluburile sportive. Nu este obligatoriu ca toate orele de sport, care cu siguranţă trebuie să fie mai multe, să fie făcute la şcoală”, a explicat Falcă, oferind ca exemplu sistemul american, unde zilnic tinerii sunt obligaţi să facă sport, fie la ora de la şcoală, fie în cadrul unui club sportiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!