Nu e o glumă. Arădenii vor afla mai la orice oră, în cazul în care se vor afla prin Arad, cam cum stăm cu vremea, vine sau nu ploaie, e cald sau nu, o să ningă ori ba. Cel puțin aceasta este intenția Primăriei Arad, care a pus pe masa aleșilor municipali în ședința ordinară a lunii iunie un proiect de hotărâre privind aprobarea „documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție SF – «Amplasare de panouri info-meteo și alte afișaje în Municipiul Arad»”.
Ce le propune Primăria Arad aleșilor în actul cu pricina? Să fie de acord cu un studiu care vorbește despre cheltuirea a aproape două milioane de lei din bani de la bugetul general sau din alte surse atrase pentru amplasarea de panouri info-meteo și alte afișaje în Municipiul Arad. Valoare exactă calculată în studiu este de 1.996.908,00 lei (cu TVA) iar în cuantumul acestei sume s-ar achiziționa și monta, în decurs de opt luni, zece panouri de afișaj.
E drept, este vorba de o investiție considerată având o clasă de importanță redusă, dar, chiar și așa, executivul nu e dispus să renunțe la idee. Motivul? „Principalul obiectiv al investiției îl constituie amplasarea de panouri info-meteo și alte afișaje în Municipiul Arad, aceste panouri fiind gândite să fie amplasate în locații cu un număr mare de persoane care să deservească atât pietonii, cât și conducătorii auto, oferindu-le astfel posibilitatea de a fi informați. În prezent, prognozele meteo sunt făcute publice pe mai multe căi – media, presă, internet, etc. Chiar dacă spectrul de informare este lărgit, nu întotdeauna pot fi anunţate în timp optim fenomenele meteo extreme, ceea ce poate conduce la producerea unor avarii şi distrugeri de bunuri, sau chiar pierderi de vieţi omeneşti”, se indică drept justificare a proiectului în raportul de specialitate ce însoțește documentul. Tot aici se adaugă, ca un plus de justificare, încălzirea globală, fenomenele extreme care au ajuns și în țara noastră și necesitatea ca arădenii să fie informați din timp pentru a-și putea proteja bunurile: „Ținând cont de fenomenul de încălzire globală, precum şi de fenomenele extreme produse în ultimii ani în ţara noastră (furtuni de grad ridicat, tornade, vijelii şi inundaţii etc.), se consideră necesară acordarea atenţiei pentru informarea populaţiei în timp util, pentru a putea lua unele măsuri de protejare personală şi de bunuri”.
Cel zece panouri amplasate în locuri publice cu trafic mare ar urma să transmită avertizări. Ele vor funcționa, mai spun cei care au elaborat proiectul, „pe baza unui soft particularizat comandat dintr-un server central pentru semnalizarea şi transmiterea informației în timp util”. Când vremea nu va fi rea și nu ne va pune la încercare, Primăria are de gând, se mai spune, să folosească panourile cu pricina și în alte scopuri: „De asemenea, prin intermediul acestor panouri se pot transmite şi alte informări cu caracter public”. Studiul de Fezabilitate în care sunt cuprinse toate acestea și care ar urma să fie votat acum este întocmit de I.I. Borlea Călin Bogdan.
Lucrări de prin Arad
Dacă v-ați dus cu gândul la faptul că panourile cu pricina ar putea servi pe timpul campaniei electorale, de pildă, v-ați înșelat. Cel puțin pe hârtie, celelalte scopuri în care ar putea fi folosite acestea sunt, spre exemplu, anunțarea unor lucrări la infrastructura din municipiu, un capitol deficitar în Arad. Iată mențiunea respectivă în proiect: „Amplasamentul celor zece panouri de afișaj info meteo face parte din intravilanul orașului Arad și a fost gândit în așa fel încât informația să fie vizibilă de un număr cât mai mare de cetățeni, atât locuitori ai orașului, cât și turiști sau alți participanți din zonă, oferindu-le informații și prevenții juste, clare, corecte, actualizate în timp real, evitându-se prin această formă posibile accidente din cauza fenomenelor naturale sau nemulțumiri din cauza lucrărilor de infrastructură”.
Cele zece panouri
Unde ar urma să fie amplasate cele zece panouri? În Parcul Mihai Eminescu, zona din fața Liceului Economic, în cartierul Micălaca, pe B-dul N. Titulescu, în zona sensului giratoriu, în cartierul Aradul Nou, în zona din apropierea intersecției cu str. Popa Şapcă, pe Calea Timișorii, în cartier Bujac – str. Independenței, în capătul stadionului de fotbal, pe Calea Victoriei – zona UTA, în apropiere de fântâna arteziană, în cartierul Alfa – str. Tunarilor, la intersecția străzilor Tunarilor și Luceafărului, în Centru, la Podgoria, în apropierea sensului giratoriu, în Parcul Sfânta Maria – Micălaca, paralel cu str. Beiuș, în Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, în zona intersecției străzilor Piața Pompierilor și Vârful cu Dor și la Ștrandul Neptun, în zona de intrare în parcarea auto principală, dinspre podul Decebal.
Ce mesaje vor transmite panourile
Potrivit proiectului, mesajele SMS vor avea următoarea structură: mesaj cu prioritate – mesaj de avertizare a evenimentelor meteo-severe, primite de la numărul de telefon InfraMeteo; mesaj standard – mesaj primit de la un număr de telefon configurat, aflat la dispoziția beneficiarului, Municipiul Arad. Lungimea maximă a mesajelor va fi de 160 caractere, acestea fiind afișate sub doua forme: -Tricolor roșu/verde/galben simplu ; Tricolor roșu/verde/galben dublu.
Trimite articolul
XPe banii ăstia mai bine ar prelua si incepe sa reamenajeze casa de Cultura de la Pădurice, ar amenaja un parc si un strand decent in Vlaicu, si cu inca un adaos, un velodrom pentru adolescentii nebuni dupa viteza si merg in viteza pe oriunde, fara a-si semnaliza in nici un fel venirea. Cui folosesc panourile alea ? Doar celor ce sunt platiti gras pt ele; vremea o vede toata lumea la TV si pe mobil, la care se adauga si alarmarile DSU . Asa ca spuneti.cine e ala cu panourile ? Daca ăla cu panourile e asa merituos, atunci mai bine sa conceapa un program de supraveghere stradala, care sa mai puna frau cersetorilor, vagabonzilor , hotilor, scandalagiilor, aurolacilor ce au umplut Aradul sub privirea blanda si protectoare a organului de ordine publica.
Primaria Arad este club de labari si limfomane
Onor Primaria Aradului s-a si conformat la ceea ce a zis gu-werner-ul, adica sa nu construim lucrari de aparare impotriva inundatiilor, ci sa actionam pentru a fi informati cu schimbarile climatice ( ?! )……asa ca da-i inainte pentru cheltuieli aiurea, in loc sa facem ceea ce trebuie ! Ce sa-i faci…..disciplina de partid, inainte de toate !
calculat in euro vine 413044 euro…adica undeva la 41.000 de EURO pentru un singur panou!!!
am cautat si nu exista in lume companie care sa vanda panouri informative cu atatia bani!!!
ALOOO….spalare de bani, de fonduri, etc…pe banii nostrii din nou, cine auditeaza aceste achizitii??? cine le aproba si contorizeaza???
ALOO MILITIAAAA FINANCIARA…DNA…CACA….nimeni nu se autosesizeaza??? toti ati fost mituiti cu suma potrivita??? de v-am vedea pe toti pomeniti pe acele panouri !!!!
-
Procurori si judecatori trimisi cu forta in concedi de lux, sponzori partidul liberal golghetar in plasarea spagilor si taierea padurilor.
Ma intreb la ce mai exista RO Alert. Pe de alta parte toate smartphonurile au acces la accuweather. Cred ca au luat-o razna rau de tot.
400.000 de Euro pentru 10 panouri in care apare un text sms in 3 culori ????? Ba i tembelilor, voi chiar sunteti nebuni ? Bataia de joc chiar numai are limite ??? Pe langa ca sunt absolut inutile , sunt nerusinat de supra evaluate …. Dupa ultimele cautari, undeva de 20 de ori peste pretul real… Ar trebui facuta o plangere penala impotriva administratiei locale. Nu se poate asa ceva. Cu 400.000 Euro faceati 2-3 complexe sportive in aer liber , cu 2-3 terenuri de baschet, handbal, atletism…. Orasul pizdii masii.
Sper sa va uitati bine pe cine drac mai puneti stampila de vot de data asta. Arad, orasul lucrului bine manglit…