Arad. Sondaje, anchete, studii şi analize. Toate pentru a afla cât de sănătoşi sunt arădenii din municipiu, unde se îndreaptă acest sector, dar şi de unde vin şi unde pleacă arădenii. E vorba, în fapt, de cele două planuri pe care Primăria Arad le scoate la licitaţie în această perioadă: planul de dezvoltare a sănătăţii în municipiul Arad şi planul de mobilitate urbană durabilă. Cele două documente ce vor trebui elaborate pentru a rezuma viitorul în cele două domenii, din 2014 până în 2020, sunt impuse de lege şi sunt privite de executivul local ca o condiţie sine-qua-non pentru a obţine fonduri europene destinate aceleiaşi perioade.
Pentru a afla care este sănătatea din Arad şi cum va evolua ea se vor face studii, analize şi sondaje, iar la final se va întocmi un raport socio-economic privind acest domeniu.
„Planul strategic de mobilitate urbană durabilă” va avea la bază Masterplanul de Transport şi Trafic, efectuat în 2010, Planul de Acţiune privind Energia Durabilă, dar şi racordurile la autostrada A1 şi regulamentul privind transportul public local.
Acesta va sta, potrivit edilului, la baza „unor proiecte care vizează o mobilitate de transport mai mare în oraş, cu accesibilitate, cu confort şi eficienţă” şi ar urma să ducă la „reducerea poluării, creşterea atractivităţii mediului urban, dar şi îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii în trafic”.
În ambele cazuri, Primăria Arad va contracta servicii de consultanţă, în urma cărora va fi definit planul strategic şi apoi proiectele cu finanţare europeană.
Alte planuri
Până acum, Primăria Arad a elaborat Strategia de Dezvoltare a Municipiului Arad pentru perioada 2013-2020, Strategia Culturală a Municipiului Arad, pentru perioada 2007-2014, dar şi Planul de Acţiune privind Energia Durabilă în municipiul Arad, în perioada 2012-2020.
Citiți principiile noastre de moderare aici!