Diferenţa dintre salariul mediu al unui arădean şi salariul mediu pe ţară a fost întotdeuna în defavoarea judeţului nostru, deşi regiunea de Vest este considerată una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale ţării şi cu potenţial financiar ridicat. Cu toate acestea, cu fiecare lună a anului trecut, raportul statistic a relevat faptul că „groapa” dintre un arădean şi un alt salariat din ţară este tot mai adâncă.
Situaţia a ajuns însă la cote de neimaginat în luna noiembrie, când salariul mediu brut în judeţul Arad a fost de 1.639 de lei, în timp ce la nivel naţional se atinsese nivelul de 1.900 de lei. Şocant este şi faptul că, dacă în cazul salariului brut mediu la nivel de ţară, a existat o creştere de 34 de lei între luna noiembrie a anului 2009 şi luna noiembrie a anului 2010, în cazul Aradul s-a consemnat o scădere!
Un arădean a ajuns să fie mai sărac, în medie, cu nouă lei, deşi costul vieţii zilnice s-a majorat cu mult mai mult, iar cheltuielile au ajuns, pe alocuri, insuportabile. Cert este că, din luna iunie, arădenii nu au mai avut salarii medii brute de peste 1.700 de lei, ajungându-se în luna august la o valoare de doar 1.594 de lei.
1.639 de lei! Atât a câştigat, pe hârtie, în medie, un arădean, în luna noiembrie. Valoarea este mai mică decât în noiembrie 2009, iar faţă de începutul lui 2010 vorbim de o scărdere de 76 de lei, deşi preţurile alimentelor, a carburanţilor, a utilităţilor şi a serviciilor au crescut în ritm galopant.
Cât iau în mână?
Salariile nete arată de fapt valoarea reală a câştigurilor obţinute de arădeni. Astfel cei 1.639 de lei de pe fluturaşul de salariu ajunge de fapt 1.195 de lei, după aplicarea tuturor taxelor, impozitelor şi reţinerilor virate bugetului de stat. Cele mai mici salarii au primit angajaţii din agricultură – 973 lei net, în sectorul serviciilor s-au primit salarii medii de 1.151 lei, iar industria şi construcţiile sunt în fruntea clasementului cu 1.250 lei.
Pe minus şi la salariaţi
Nici la nivel de salariaţi, Aradul nu stă mult mai bine. Într-un an de zile, Aradul a pierdut 8.740 de salariaţi, ajungându-se ca la finalul lunii noiembrie efectivul total al salariaţilor să fie de 112.331.
Salarii de top
La nivel naţional, cele mai mari salarii medii brute s-au înregistrat în sectorul intermedierilor financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii – 4.761 lei, dar şi în domeniul transporturilor aeriene – 4.757 lei. Alte salarii de top sunt şi în sectoarele: depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport – 2.865 lei, informaţii şi comunicaţii – 3.867 lei, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 2.900 lei.
Andreea Pintea
Citiți principiile noastre de moderare aici!