ARAD. Primii care au luat atitudine față de Proiectul de lege privind timbrul cultural au fost editorii. Printr-un comunicat de presă, primit la redacție, Editura Polirom arăta că a „luat cunoștință cu îngrijorare despre noul proiect de lege dezbătut în comisia de specialitate a Camerei Deputaților privind timbrul cultural, proiect menit să înlocuiască legea nr. 35/1994” și „îngrijorarea nu privește aspectele tehnice ale proiectului, ci mai ales creșterea fără precedent a nivelului de taxare”. Iar finalizarea va fi că „primii afectați de scumpire vor fi elevii, studenții și toți iubitorii de beletristică, în general. Inevitabil, cererea de carte va scădea odată cu suprataxarea, iar accesul la informație și cultură – în măsura în care este un drept constituțional – va fi și mai restricționat”.
„Publicul cu venituri medii şi reduse şi părinţii cu copii şcolarizaţi vor fi principalii afectaţi de această taxă care, potrivit estimărilor, va duce la creşterea în medie a preţului cărţilor cu 7% – 10%”, era și estimarea Federaţiei Editorilor din România.
Timbrul cultural și librăria
Datorită crizei economice, în România consumul de carte este printre cele mai scăzute, iar bibliotecile, inclusiv cele școlare – cu puține excepții – au un fond de carte vechi, deteriorat, lipsite fiind de fonduri pentru achiziții. Aplicarea acestei legi nu va face decât să reducă și mai mult puterea de cumpărare a unei largi categorii de oameni.
„Consumul de carte beletristică va fi afectat în totalitate – consideră Corina Moldovan, managerul Librăriei «Corina» – pentru că prețul nu crește numai cu un leu, cum vor ei să pună taxă forfetară pe fiecare carte. Prețul va crește cu 12 la sută pentru că presupune cumpărarea în avans a timbrului și costul cu aplicarea acestuia. Cele mai afectate vor fi cărțile cu prețuri mici, de 10 – 20 de lei, adică tocmai acelea care sunt cele mai căutate de către elevi, studenți și de iubitorii simpli de lectură. Editorii vor trebui să blocheze bani în avans și, pe viitor, nu vor mai opta pentru beletristică ci pentru celelalte genuri de carte care nu sunt purtătoare de timbru ori vor scoate un tiraj mic și tot scriitorii români contemporani vor fi afectați. Dacă anul trecut, la nivel de țară, editurile estimează o scădere de 20-30% a vânzării de carte, în urma aplicării acestei legi scăderea va fi și mai drastică iar accesul la carte va fi și mai dificil”.
„Dați un ban pentru Vosganian”
Întrebată cum ar comenta proiectul de lege privind introducerea timbrului cultural, Corina Modovan arăta că „are dreptate deputatul Mihai Sturzu, în scrisoarea deschisă adresată președintelui României, Klaus Iohannis: «domnii Vosganian și Dobrescu (n.n. aflați printre inițiatorii legii) bagă mâna în buzunarul iubitorilor de cultură, de unde scot indemnizații și alte beneficii materiale pe care le încasează ei înșiși, ca membri ai Uniunii Scriitorilor» și că un titlu mai sincer și mai potrivit al acestei legi ar fi fost «Dați un ban pentru Vosganian»”. Crede și ea că «Dacă este adoptat, proiectul va avea ca efect o creștere de preț a produselor culturale, care va afecta în ultimă instanță chiar românii iubitori de cultură. Un leu, taxa pe carte, pare relativ puțin, dar e mult pentru un volum de beletristică de 10 lei , pe care trebuie să și-l permită orice copil»”.
„Mai afectate vor fi cărțile cu prețuri mici, cele mai căutate de către elevi…” (Corina Moldovan)
Citiți principiile noastre de moderare aici!