ARAD. Vara lui 2012 a venit cu speranţe foarte mari pentru arădeni. Comisia de Prognoză făcea publice datele privind evoluţia economică până în 2015 a judeţului, iar cifrele erau unele foarte, foarte optimiste. După opt luni, însă, a venit şi duşul rece. Noile preconizări nu mai sunt atât de optimiste, creşterea reală a Produsului Intern Brut al judeţului fiind ajustată în sens negativ cu aproximativ 50%.
Practic, valoarea judeţului, calculată în PIB pe cap de locuitor, ar fi trebuit să ajungă anul trecut la 6.771 euro, marcând o creştere reală de 2,5 procente. În realitate, Aradul a avut o creştere reală de doar 0,9 procente şi un PIB per arădean de 6.386 euro. În aceste condiţii, şi prognozele pentru perioada 2013-2015 au fost rectificate. Speranţa ca în acest an valoarea Aradului să ajungă la peste 7.300 euro per locuitor ar putea deveni realitate doar peste încă doi ani. Veşti la fel de proaste au fost date şi în ceea ce îi priveşte pe salariaţi. Dacă aceştia sperau ca salariul mediu net să ajungă în acest an la aproximativ 1.500 lei, se pare că economia arădeană nu va putea suporta o asemenea creştere, iar salariaţii vor fi plătiţi în medie cu 1.461 lei. Cu toate acestea, arădenii vor avea al doilea cel mai mare salariu din regiune, primii în acest top fiind timişorenii cu o prognoză salarială de 1.646 lei.
Traiul arădenilor nu se va îmbunătăţi considerabil în următorii ani, deşi iniţial existau premisele unei potenţiale creşteri economice care să se resimtă şi în buzunarele salariaţilor. Comisia Naţională de Prognoză a revenit asupra creşterilor salariale din următorii ani, iar arădenii se pare că vor mai trebui să aştepte cel puţin doi ani pentru a câştiga în medie mai mult de 1.600 lei. În ceea ce priveşte evoluţia în următorii cinci ani, perioada de referinţă fiind 2012-2016, salariaţii ar trebui să fie plătiţi cu 22,86% mai mult, însă cu fiecare nouă prognoză creşterile salariale sunt reduse cu câţiva zeci de lei, iar ţintele propuse sunt tot mai departe de a fi îndeplinite.
Mai mulţi şomeri
Nici piaţa muncii nu a reuşit să absoarbă numărul mare de arădeni aflaţi în căutarea unei slujbe. Dacă în 2012 şomajul trebuia să ajungă la 2,8%, se pare că doar peste alţi trei ani rata celor fără un loc de muncă va scădea sub trei procente. În tot acest timp, anul 2013 se pare a fi unul deosebit de greu: creşterea Produsului Intern Brut va fi de doar 1,7% faţă de 3,4%, valoarea PIB-ului va fi mai mică cu peste 500 de euro, iar şomajul va fi mai mare cu 1 punct procentual. Rămâne de văzut dacă, chiar şi în această situaţie în care prognozele au fost drastic reconsiderate, Aradul va reuşi să îşi atingă ţintele sau dacă vremurile tot mai grele vor mai da o lovitură economiei şi dezvoltării judeţului.
CITESTE SI:
Balbele amana salariile profesorilor
Cercetati pentru ca nu au platit salariile
Citiți principiile noastre de moderare aici!