Două săptămâni de grijă
Manipularea momelilor vaccinale se va face numai cu mănuşi de cauciuc. „Dacă accidental, vaccinul din momelile vaccinale ajunge în contact direct pe ochi, pe mâini sau alte zone de pe pielea corpului cu zgârieturi sau alte soluţii de continuitate ale pielii, se vor aplica aceleaşi măsuri ca şi în cazul în care persoana vine în contact cu virusul rabic viu şi se va adresa medicului de familie pentru tratament. Dacă o persoană vine în contact cu conţinutul unei momeli vaccinale, dar care nu are răni sau zgârieturi proaspete pe mâini sau alte zone ale pielii care au venit în contact cu momelile, mâinile şi suprafeţele de piele se vor spăla imediat cu multă apă şi săpun. Animalele nu se vor scoate la păşune, câinii se vor ţine în curţi închise sau legaţi, timp de două săptămâni, din momentul aplicării momelilor în teren”, subliniază dr. Gheorghe Ban, directorul DSVSA Arad.
Personal autorizat
Aplicarea momelilor la vizuină se va face manual de către admistratorii fondurilor de vânătoare, prin paznicii de vânătoare sub coordonarea serviciilor veterinare (medicii veterinari împuterniciţi din teritoriu şi medicii veterinari oficiali ai CSV Zonale).
Afişe şi pliante
DSVSA Arad a repartizat material publicitar care a fost distribuit prin medicii veterinari oficiali ai CSV Zonale pentru afişare de către toate consiliile locale în vederea informării populaţiei.
„Acestea sunt afişate în toate localitatile judetului, în locuri circulate de localnici şi vizitatori: primării, şcoli, biserici, magazine, târguri. Materialele publicitare specifică obligaţiile populaţiei pe perioada desfăşurării campaniei de vaccinare precum şi informaţii despre vaccin”, ne-a declarat Gheorghe Ban.
Citiți principiile noastre de moderare aici!