„Take, Ianke și Cadîr”, de Victor Ion Popa, în regia lui Laurian Oniga, va fi jucat pe 11 martie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Clasic, iar „Tatăl”, de Florian Zeller, în regia lui Radu Iacoban, va fi jucat pe 12 martie, de la ora 19, în Sala Studio.
Românul Tache, evreul Ianke și turcul Cadîr sunt trei negustori care își duc traiul modest într-un orășel de provincie. Chiar dacă sunt de etnii diferite, cei trei negustori trăiesc în bună înțelegere și sunt prieteni de peste treizeci de ani. Însă viața lor liniștită este tulburată de momentul în care apar Ionel – fiul lui Take, și Ana – fiica lui Ianke. Părinții celor doi află că aceștia trăiesc o poveste de dragoste și că sunt hotărâți să se căsătorească. Împotriva acestei povești de dragoste se ridică, însă, nu doar părinții, ci și locuitorii târgului uitat de lume în care trăiesc. În concepția lor, această iubire este absolut imposibilă. Take se teme de gura mahalalei, iar Ianke de falimentul magazinului său. Cadîr, veșnic îndrăgostit și întotdeauna pus pe șotii, face în așa fel încât povestea celor doi tineri să aibă un final fericit.
Personajelor din spectacol le vor da viață actorii Dan Covrig (Take), Ovidiu Ghiniță/Doru Nica (Ianke), Călin Stanciu (Cadîr), Constantin Florea (Ilie), Robert Pavicsits (Ionel), Roxana Sabău (Ana), Oana Kun (Safta), Adriana Ghiniță, Liliana Balica și Elena Ivașcu (reprezentanții comunității evreiești). Spectacolul, cu o durată de 2 ore și 20 de minute, cu pauză, are echipa de producție completată de Doru Păcurar (scenografie) și Oana Cătălina Varan (costume).
Celălalt spectacol al weekendului, „Tatăl”, îi aduce în fața publicului pe Ovidiu Ghiniță (Andre), Roxana Sabău (Anne), Andrei Elek (Pierre) și Cecilia Lucanu-Donat (Laura). Despre textul lui Florian Zeller, cotidianul londonez The Independent scria că „este unul dintre acele texte dramatice care îți fac mintea să rezoneze cu potențialul unic al teatrului”. Spectacolul prezintă o poveste emoționantă care îl provoacă pe privitor la o călătorie deloc comodă în mintea unui bătrân bolnav. Textul a fost tradus de către Radu Iacoban, cel care semnează și regia spectacolului. Scenografia spectacolului poartă semnătura lui Tudor Prodan. „Tatăl” are o durată de o oră și 40 de minute, fără pauză.
Bilete pentru cele două spectacole, la fel ca și pentru toate reprezentațiile Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, se pot achiziționa fie de la agenția de bilete a instituției, fie de pe eventim.ro
Trimite articolul
XDistribuția spectacolului Take, Ianke și Cadîr este puțin schimbată. Rolul lui Take a fost preluat de Robert Pavicsits.