În urma cu mai bine de 1 an, senatorul arădean Adrian Wiener a inițiat o lege pentru limitarea alimentelor cu acizi trans. Parlamentarul spune, însă, că proiectul său de lege „este îngropat în sertarele Camerei Deputaților”, asta în condițiile în care potrivit senatorului care este totodată și medic, legea „ar putea salva mii de vieți anual”.
„Proiectul de lege urmărește limitarea utilizării acizilor trans în alimente. Acești aditivi sunt responsabili pentru un număr mare de îmbolnăviri cardio-vasculare și folosirea lor este deja limitată în numeroase țări, existând chiar un proiect de adoptare a unei Directive Europene în acest sens. Această lege, precum și alte legi care ar conduce la o alimentație mai sănătoasă a românilor și la scăderea numărului de îmbolnăviri și decese, sunt blocate de responsabilii puterii. Proiecte care în aparență sunt susținute de unanimitatea parlamentarilor sunt oprite pe traseul legislativ prin lipsa avizului unei comisii”, explică Adrian Wiener.
Senatorul mai amintește: „Cu toate că 5.000 de români, în special din zona vulnerabilă și defavorizată, mor anual strict din cauza adăugării în alimente de acizi trans, PSD blochează această lege la comanda procesatorilor. Practic, președintele Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților, Alexandru Stănescu, se substituie întregului Parlament: Senatului, care a votat în unanimitate legea și Camerei Deputaților, căreia de peste 1 an nu îi permite votul în plen, refuzând să trimită vreun raport asupra legii. Acest blocaj vine în urma înțelegerii informale, probabil mutual avantajoase, între deputații PSD/ALDE din Comisie și Romalimenta – Asociația patronală din Industria Alimentară. Eliminarea acizilor trans din alimentația umană este o prioritate absolută pentru Organizația Mondială a Sănătății. Mai mult, există de două luni o Directivă Europeană la transparență, care va urma să fie aplicată întregului spațiu comunitar și care ar urma să elimine practic acest macronutrient toxic din Europa. Dar procedura de adoptare e îndelungată și anevoioasă. Așadar, adoptarea ei în legislația națională devine obligatorie dacă dorim salvarea unui număr semnificativ de vieți.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!