Părintele Pantelimon Șușnea de la mănăstirea Oașa, jud. Alba, împreună cu câțiva elevi pasionați de fotografie de la câteva licee arădene, a susținut, zilele trecute, un workshop de fotografie la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad.
Elevii participanți la workshop au fost Mihai Aioanei cls. 7A, Asiza Ardelean cls. 10C, Adeline Barbatei cls. 11E, Vlad Bereteu cls. 9A, Alexandra Bondoc cls. 11E, Bianca Bordenci cls. 10C, Șerban Buzgău cls. 12A, Patricia Gal cls. 8C, Denisa Gal cls. 10D, Cristina Gornic cls. 10C, Diana Gornic cls. 10C, Ioana Groza cls. 9A, Denis Ilisie cls. 12E, Maria Iuga cls. 9A, Maria Pescaru cls. 10C, Anastasia Stoica cls. 12A, Maria Stoica cls. 11F, Petra Torge cls. 9A, Alexandra Tudorescu cls. 9A, Vlad Vălean cls. 10C, și Ioana Puraveț – studentă. Elevii sunt de la C.N.„Moise Nicoară” și C.N.„Vasile Goldiș”, unii dintre ei în postură de fotografi, iar alții ca voluntari la această acțiune.
„Workshopul – după cum ne-a spus prof. Diana Sabău, coordonatorul cercului de fotografie de la «Moise Nicoară» – a avut ca scop principal discutarea fotografiilor expuse în școala noastră în această perioadă la expoziția cu tema «Pe potecile verii». Împreună cu Părintele, la grupul de elevi fotografi, s-au alăturat și alți fotografi profesioniști: Claudiu Moț, hobbyfoto.ro și Ciprian Hord. Pe lângă studiul fiecărei fotografii ale elevilor, au fost prezentate și câteva proiecte fotografice ale lui Claudiu Moț și ale lui Ciprian Hord”. Deasemenea Părintele a prezentat un portofoliu personal cu fotografii, structurat pe tipuri de fotografie – portret, peisaj, reportaj.
Din impresiile tinerilor fotografi:
Pentru mine, experienţa cu Părintele Pantelimon Şuşnea, de la Mănăstirea Oaşa, a fost una remarcabilă, deoarece am înţeles că într-un singur om se pot întrupa foarte multe lucruri: pictura religioasă, prin care oricine se poate apropia de Dumnezeu şi pasiunea de a face poze. Ieri am înţeles că ,,a face poze” este o treabă foarte serioasă, pe care nu oricine o poate pricepe. Am înţeles că fotografia, cu toate că nu vorbeşte, cântă sau se mişcă, transmite propriu-i mesaj. Expoziția de la noi din școală din această perioadă, ,,Pe potecile verii”, m-a atras nu doar prin temă, ci şi prin titlu. Am învăţat multe lucruri noi, de care nu prea aveam habar, dar acum îmi dau seama cât de mare este importanţa acestora.
(Vlad Bereteu cls. 9A)
Apreciez foarte mult răbdarea Părintelui Pantelimon de a se uita la fiecare poză in parte a copiilor prezenți și de a analiza în detaliu pozele! Ne-a dat sfaturi constructive și de ajutor. Pot spune că mă pasionează fotografia, însă, până acum, nu am avut niciodată ocazia să dezvolt această pasiune. Am ascultat atentă orice “critică” și ponturile oferite de Părinte. Mă bucur că am participat la acest workshop.(Bianca Bordenci cls. 10C)
A fost pentru prima oară când am participat și eu cu fotografii la expoziția din școala noastră. Observațiile Părintelui Pantelimon au fost pe cât de simple, pe atât de utile și adevărate, rămânând doar să aplic ceea ce mi-a spus, la fotografiile pe care le voi face în viitor. Desigur, am avut de învățat din greșelile tuturor fotografiilor prezentate, cât și din lipsa relativă a acestora din fotografiile profesioniștilor.
(Șerban Buzgău cls. 12A)
Workshop-ul la care am participat a fost o experiență unică, prin care am avut ocazia să auzim comentariile unui expert în legătură cu fotografiile noastre. Părintele Pantelimon ne-a dat niște sugestii în legatură cu greșelile, părțile bune sau ce trebuie modificat la fotografiile noastre, pentru a fi cât mai aproape de cele profesioniste. Având în vedere că sunt pasionată de fotografie am fost deschisă la orice sugestie dată de acesta. Am fost foarte impresionată de peisajele sursprinse de Parintele Pantelimon, Claudiu Moț și Ciprian Hord, care transmiteau puternice sentimente. Pentru mine a fost o experiență inedită, fiind la primul workshop de acest gen.
(Ioana Groza cls. 9A)
Workshop-ul foto s-a desfăşurat avându-l ca invitat pe Părintele Pantelimon, un expert în fotografie şi în artă. Lucrurile spuse de el şi sfaturile contribuie foarte mult la continua noastră formare ca fotografi. Înainte să ajungă la tine, te gândeai oare de ce poza aceea nu ți-a pus-o pe panou, la expoziţie? Şi când îţi explica ce e bine şi ce nu la ea, spuneai în sinea ta că da, aşa e, cum de nu mi-am dat seama! Şi fiecare amănunt spus, va fi în viitor aplicat, probabil, fără să ne dăm seama că există deja în subconştientul nostru. Nu pot să spun decât că mă bucur mult că mai există asemenea activităţi cu care, nu te poţi întâlni când vrei tu. Sper ca pe viitor mai mulţi elevi să îşi descopere această pasiune, pentru că cine nu cunoaşte tainele acestei arte, nu are cum să ştie cum e să discuţi despre o poză, care a imortalizat un moment din ce ne înconjoară, pe care, poate tu nu îl vei vedea sau simţi niciodată, şi nici nu va şti ce înseamnă să capturezi o imagine dintr-un anume loc, şi după să îţi dai seama că poate nu te vei întoarce înapoi, şi că este doar o clipă de timp uitată, din multele clipe pe care nu ştim cum au trecut atât de repede.
(Maria Stoica cls. 11F).
Desfășurarea unui workshop de fotografie în școala noastră e o posibilitate unică de a întâlni persoane deosebite și de a învăța lucruri cu adevărat folositoare. Faptul că niște experți în arta fotografică și-au făcut timp și au venit să ne dea sfaturi, și să ne explice fiecăruia ce e bine și ce am greșit în pozele noastre, e un lucru cu care nu ai des ocazia să te întâlnești.
„Workshop-ul s-a desfășurat într-o ambiență foarte plăcută: Părintele Pantelimon a luat la rând pozele noastre care au fost trimise la expoziția cu tema „Pe potecile verii”, care s-a desfășurat în școala noastră și ne-a spus fiecăruia ce e bine la poze , ce ar putea fi îmbunătățit și cum ar trebui să fie făcute. Alți doi fotografi profesioniști, Claudiu Moț și Ciprian Hord, ne-au arătat câteva dintre pozele lor, ilustrându-ne diferitele tipologii ale fotografiei.
Cred că lucrurile pe care le-am auzit la acest workshop îmi vor fi de folos și îmi vor îmbunătăți tehnica fotografică. Aștept cu nerăbdare următoarea întâlnire cu acești oameni deosebiți.
(Anastasia Stoica cls. 12A)
Aceasta a fost prima mea participare atât la expoziţia de fotografie, cât şi la workshop-ul la care a fost invitat Ieromonah Pantelimon Şuşnea de la Mănăstirea Oaşa. Am trimis câteva poze realizate în vacanţă pentru că, deşi cu siguranţă mă consider un fotograf amator, mi-am zis că nu am nimic de pierdut, şi iată că una dintre fotografii a fost selectată pentru expoziţia “Pe potecile verii”, ceea ce m-a bucurat nespus, fiindcă m-a făcut să îmi dau seama că încercarea mea nu fusese de prisos. În timpul întâlnirii cu Părintele, s-a discutat fiecare poză trimisă în parte, s-au identificat elementele pozitive, dar şi ceea ce mai lipsea pentru ca lucrarea să fie perfectă. De asemenea, am avut ocazia să vedem câteva fotografii realizate de Părintele la mănăstire sau în tabăra organizată în Munţii Şureanu, precum şi un reportaj realizat de celălalt invitat la graniţa Ungariei cu Serbia. Deşi de scurtă durată, această experienţă a fost inedită, în urma ei învăţând câteva reguli foarte utile, pe care sunt nerăbdătoare să le aplic. Cea mai importantă idee pe care a enunţat-o Părintele este că „frumosul se află pretutindeni în jurul nostru, trebuie doar să învăţăm să ne deschidem ochii”.
(Alexandra Tudorescu cls. 9A)
Citiți principiile noastre de moderare aici!