„ITA GOLDTECH Arad” – Incubatorul Tehnologic şi de Afaceri din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad şi Centrul de Antreprenoriat al Universităţii, au organizat, zilele trecute, în parteneriat cu Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) – filiala Arad, workshop-ul „Dezvoltare regională și cooperare internațională. Oportunitate, sau provocare?”.
Evenimentul s-a desfăşurat în Aula „Ştefan Cicio Pop”, cu ocazia Zilelor Academice Arădene, ediţia a XXVI-a, organizate sub patronajul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad şi a creat un cadru adecvat pentru prezentări și discuții orientate către întărirea cooperării regionale și internaționale dintre reprezentanții mediului academic și comunitatea de business.
Lucrările au fost prezidate de către ing. Adrian Cotoraci – director al Incubatorului „ITA GOLDTECH Arad” – Incubatorul Tehnologic și de Afaceri al UVVG, iar moderator al întâlnirii fiind conf. univ. dr. Radu Blaga, directorul Centrului de Antreprenoriat din cadrul UVVG. La discuții au participat prof. Lorenzo Liguoro PhD – de la Universitatea din Padova, prof. Peter Kovacs PhD de la Universitatea din Szeged, oameni de afaceri și cadre didactice ale UVVG.
Expunerile specialiștilor au abordat o paletă largă de subiecte de actualitate, atât pentru mediul academic, cât și pentru cel de afaceri.
Lucrările au debutat cu expunerea dlui prof. Lorenzo Liguoro PhD – Universitatea din Padova, Italia și a vizat Dezvoltarea Regională și Cooperarea Internațională, sau despre cum să identificăm soluții de armonizare a procesului de internaționalizare a afacerilor cu cel de dezvoltare regională prin proiecte cu finanțare europeană și au continuat cu cele ale dlui prof. Peter Kovacs PhD – Universitatea din Szeged, Ungaria, ce a vorbit despre Financial literacy – aspecte legate de cunoașterea terminologiei financiare și de afaceri.
Un subiect de interes pentru cei prezenți a fost și Oportunitățile de finanțare a afacerilor în mediul rural – măsurile de intervenție prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, prezentate de către dna Țărău Dorina – șef serviciu la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – OJFIR Arad.
Cei prezenți au putut afla informații practice despre valorificarea capitalului relațional și importanța acestuia în business, de la d-na Mihaela Breaz – director al Consiliului Național al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România- filiala Arad, a cărei prezentare s-a axat pe Puterea networkingului în business. Abordarea domniei sale a vizat pe de-o parte importanța asocierii, afilierii în organizații de afaceri, pentru o mai vizibilă forță în negociere și sprijin reciproc a oamenilor de afaceri pentru obţinerea prosperității în comunitățile în care activează astfel de întreprinzători, iar pe de altă parte, a subliniat importanța networkingului inter-instituțional prin care, asociații de afaceri- universități – administratie publică locală/regională identifică soluții practice pe care să le ofere comunității de afaceri (de la modele inovative de business, aplicații IT pentru afaceri, la pregatirea capitalului uman din companii în noi profesii, sau competețe specifice secolului XXI, până la crearea unei infrastructuri adecvate pentru dezvoltarea companiilor).
Un instrument practic pentru a valorifica această putere a networkingului în business a fost oferit de dl. Nicolae Groșan – director al Asociației Centrul de Dezvoltare Arad, prin proiectul Enterprise Europe Network (EEN) – instrument de colaborare internațională folosit frecvent în mediul de afaceri. Prezentarea acestuia a fost cat se poate de practică, pentru că a explicat modul în care o companie din România poate să iți caute parteneri de afaceri în statele membre ale Uniunii Europene, să își vândă produsele/serviciile/lucrările sau să își găsească funizori. Acest serviciu este gratuit pentru firme, proiectul EEN fiind finanțat de către Comisia Europeană.
În cadrul workshopului au avut loc intervenţii ale participanţilor, care au avut posibilitatea de a adresa întrebările lor direct specialiştilor. De asemenea, s-a creat şi cadrul adecvat pentru a face networking, aceştia având posibilitatea să relaţioneze şi să cunoască potenţiali colaboratori/parteneri pentru activitatea lor.
Conducerea Universităţii, prin reprezentanţii prezenţi la workshop, s-a arătat deschisă pentru o viitoare colaborare şi implicare în organizarea unor eveniemente similare, tocmai pentru că a demonstrat că abordarea antreprenorială a actului de învăţare, bazat pe rezultate concrete conduce la performanţe.
Conf. univ. dr. Radu Blaga, directorul Centrului de Antreprenoriat din cadrul UVVG, a subliniat: „Evenimentul cu tema „Dezvoltarea regională și cooperare internațională. Oportunitate sau provocare?” este un demers din suita de activități pe care departamentele de specialitate, pe linia de business și pe relaţia cu mediul de afaceri, le dezvoltă. Ne-am dorit să continuăm demersurile pe care le-am făcut în relația cu mediul de afaceri, căutând și identificând soluții la probleme deja identificate. Pe de altă parte, ideea este să vedem ce alte conexiuni pot să se creeze între mediul de afaceri din Arad și nu numai, și Universitatea, pentru că astăzi trebuie să fim flexibili, să gândim în sensul dobândirii unor avantaje competitive și pentru mediul de afaceri, dar și pentru comunitatea academică. De asemenea, încercăm să folosim această oportunitate pentru a găsi și sursă de finanțare europeană în sensul susținerii ideilor ce vor reieși”.
Dr. Peter Kovacs Phd, Universitatea din Szeged, a precizat: „Am participat la un workshop internaţional şi ne bucurăm de invitația primită și dorim să identificăm împreună oportunități de colaborare, în acest context internațional. A fost un moment interesant pentru că ne-am întâlnit și cu mediul de afaceri și în acest sens putem să ne dăm seama care sunt nevoile și informațiile legate de capitalul de cunoaștere pe care să-l folosim împreună în dezvoltare”.
„Am întâlnit foarte multe persoane, atât din lumea academică cât și din lumea antreprenorială. Avem foarte multe idei comune și foarte multe proiecte posibile de dezvoltat împreună”, a declarat Lorenzo Liguoro, Universitatea din Padova.
Ing. Adrian Cotoraci, directorul Incubatorului de Afaceri ITA GOLDTECH, a precizat: „Am avut invitați din străinătate, din Padova și Ungaria, precum şi reprezentați ai mediului de afaceri din Arad, firme, agenți economici, reprezentați ai întreprinderilor mici și mijlocii. Încercăm să construim proiecte de viitor, pe proiecte europene şi să deschidem ochii agenților economici asupra a ceea ce Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” știe să facă. Putem ajuta mediului de afaceri din Arad, cel puțin, nu numai cu absolvenţi, dar și cu know how. Universitatea are foarte multe posibilități de cercetare, în cadrul fiecărei facultăți existând diverse teme care se pot aplica asupra managementului acestor agenți economici. De aceea, am dorit o deschidere, explicând ceea ce știm noi să facem, așteptând de la agenții economici probleme pe care să le putem rezolva, în cadrul unor proiecte și eventuale linii noi de studiu, în cazul în care este nevoie de absolvenţi specializați pe anumite domenii de activitate”, a subliniat ing. Adrian Cotoraci, directorul Incubatorului de Afaceri ITA GOLDTECH Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!