Proiectul se adresează studenţilor, tinerilor cercetători, cercetători consacraţi şi specialişti, fermieri şi publicul interesat, are o valoare de 451.000 euro şi este implementat pe o perioadă de 18 luni (noiembrie 2009 – aprilie 2011). Proiectul urmăreşte formarea unui grup de cercetători în scopul de a studia toleranţa la secetă a porumbului şi a altor plante tester (model).
Obiectivele proiectului sunt întărirea cooperării prin activităţile de cercetare-inovare pentru dezvoltarea comună a regiunii transfrontaliere; promovarea colaborării în rândul comunităţilor educaţionale, ştiinţifice şi academice a regiunii trasfrontaliere; optimizarea tehnicilor de evaluare a toleranţei la secetă a genotipurilor de porumb, precum şi creşterea beneficiilor şi siguranţa alimentelor în regiunea transfrontalieră.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, ne-a declarat: „Proiectul are o importanţă foarte mare atât din punct de vedere al productivităţii, cât şi al bioproductivităţii, respectiv utilizarea cât mai eficientă a solurilor cu deficit de umiditate, cât şi a celor salinizate. O parte din aceste experimente le-am efectuat în această zonă, la Staţiunea de Cercetări Ecologice Socodor, urmărindu-se totodată şi influenţa aflatoxinelor asupra culturilor de porumb, deoarece acestea provoacă cancer în rândul populaţiei umane. Totodată, în cadrul Laboratorului de Biotehnologie Vegetală din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii s-a testat in vitro influenţa aflatoxinelor la 20 de hibrizi de porumb”.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!