Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Universitatea din Debrecen, (Ungaria), au derulat în perioada 21-22 octombrie 2011, la Hotel Continental Forum din Arad, un Workshop de înaltă ţinută ştiinţifică cu titlul „Noi abordări ştiinţifice privind creşterea biodisponibilităţii produselor farmaceutice hepatoprotectoare obţinute din Silybum marianum” cu scopul diseminării rezultatelor ştiinţifice ale proiectului „Cercetări privind dezvoltarea unor nanoparticule hepatoprotectoare de Silybum marianum cu biodisponibilitate crescută”, HURO/0901/058/2.2.2.
Evenimentul ştiinţific a fost prezidat de Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Prof. univ. dr. Anca Hermenean, Prorector Cercetare Ştiinţifică al UVVG, Coordonator proiect pentru partea română şi Prof. univ. dr. Vecsernyes Miklos, decanul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii din Debrecen. La lucrări au fost prezenţi membrii echipei române şi maghiare, cercetători cu vizibilitate internaţională în domeniul chimiei, biologiei, biochimiei şi farmaciei, care şi-au prezentat rezultatele ştiinţifice în faţa a peste 70 de cercetători, cadre didactice şi studenţi.
Proiectul îşi propune cercetări complexe privind obţinerea unor produse farmaceutice naturale de origine vegetală obţinute din biocompuşi conţinuţi în seminţele de Silybum marianum şi care să dovedească o acţiune biologică mai puternică decât a preparatelor farmaceutice hepatoprotectoare existente pe piaţă. În cadrul acestui proiect, rolul specialiştilor din Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad este de a testa activitatea biologică a preparatelor de Silybum marianum obţinute de partenerii maghiari, profesori si cercetători în cadrul Facultăţii de Chimie Aplicată de la Universitatea din Debrecen. Ulterior echipa de farmacişti maghiari de la aceeaşi universitate urmează să găsească formula optimă pentru viitoarele produse farmaceutice cu rol hepatoprotector.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a declarat: „Implementarea acestui proiect este importantă atât pentru cercetarea aplicativă din domeniul biomedical în contextul în care numărul şi gravitatea afecţiunilor hepatice sunt într-o continuă creştere, cât şi pentru atragerea tinerilor studenţi şi absolvenţi în fascinanta carieră de cercetător. În cadrul acestui proiect, rolul specialiştilor din universitatea noastră a fost de a testa activitatea biologică a preparatelor de Silybum marianum obţinute de partenerii noştri maghiari din cadrul Facultăţii de Chimie Aplicată de la Universitatea din Debrecen. Ulterior echipa de farmacişti maghiari de la aceeaşi universitate urmează să găsească formula optimă pentru viitoarele produse farmaceutice cu rol hepatoprotector”.
Prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector al UVVG, Coordonator proiect pentru partea română, a subliniat: „Proiectul este deosebit de important pentru noi, deoarece urmăreşte teme interdisciplinare şi reuneşte trei echipe de cercetare. Echipa de chimişti de la Facultatea de Chimie aplicată de la Debrecen, echipa noastră de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, care testează eficacitatea produselor şi colegii noştri farmacişti de la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii din Debrecen, care vor realiza formula finală pentru viitoarele produse farmaceutice, cu efect hepatoprotector, în condiţiile în care ponderea bolilor hepatice este tot mai mare, atât la nivel naţional, cât şi internaţional”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!