Hub-ul Cultural mARTA organizează, în perioada următoare, două workshop-uri de creație, unul care abordează poezia renshi și un altul de texte dramatice.
Renshi la Arad, workshop aflat la prima ediție, are loc în 26 și 27 octombrie și va fi coordonat de scriitorii Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu și Ioan Matiuț. Vor participa elevi de la Colegiul Național ”Dimitrie Țichindeal” și Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi” din Arad
Poezia renshi este un stil de poezie colaborativă originar din Japonia, care implică mai mulți poeți care scriu în mod alternant sau în cooperare pentru a crea o operă poetică colectivă. Termenul “renshi” se traduce aproximativ“cântec legat” sau “cântec interconectat” și sugerează ideea de legătură sau conexiune între versurile scrise de diferiți autori.
“Caracteristicile poeziei renshi includ: Cooperare: poeții lucrează împreună pentru a crea o poezie care se dezvoltă într-o narativă sau temă comună; Structură alternantă: poeții scriu versuri în mod alternant sau în ordine prestabilită, astfel încât fiecare poet să adauge la ceea ce a fost scris anterior;
Conexiune tematică: versurile trebuie să se conecteze într-un fel sau altul, astfel încât să existe o coerență tematică sau narativă în întreaga poezie; Interacțiunea dintre stiluri: deoarece poeții pot avea stiluri diferite, poezia renshi poate aduce împreună diferite voci și perspective într-un mod unic; Împărtășirea responsabilității: fiecare poet este responsabil pentru a construi sau dezvolta continuarea poeziei într-un mod creativ și adaptat stilului său”, explică organizatorii.
Emoția, în text dramatic
Cel de-al doilea workshop abordează emoția: ce se întâmplă cu ea, se transformă și ea, devine emoție artificială?
„Se spune că suntem dependenți de inteligența artificială, suntem robii ei, există și opinii mai îndrăznețe care susțin că va deveni o forță care, la un moment dat, va prelua controlul asupra noastră și că acesta va fi sfârșitul omenirii (unul dintre ele)”, este descrierea ideei de la care a plecat acest workshop.
Autorii își propun, prin conținut dramatic, să exploreze și să dezvolte următorele subteme: Dacă mai există și sub ce formă, emoție naturală, de natură umană; Cine sunt cei sau ce anume generează acest tip de emoție pură; Cum se transformă, când devine artificială; Cum este ea folosită pentru a capta atenția (Exemplu: Reclamele prin conținut, text, imagine, sunt gândite pentru a capta întreaga atenție); Televiziuni, telefonie inteligentă, rețele de socializare; Ce sentimente sau nonsentimente generează într-o lume dominată de creatori ai conținutului inteligent impus.
FORMA (pentru autori): Monodramă – până la 4 pagini, Text dramatic (maxim 5 personaje) – până la 10 pagini.
CALENDAR: 1 Noiembrie 2023 – anunțarea finaliștilor. Publicarea autorilor pe site-ul instituției, informații despre autori, informații despre textul propus. Decembrie 2023 – publicarea antologiei EA. (ARAD FUN 5)
Citiți principiile noastre de moderare aici!