Nu au fost probleme foarte mari la deszăpezire în această perioadă, dacă exceptăm câteva drumuri judeţene uitate de drumari, însă iarna a lăsat găuri serioase în bugetele Primăriei şi Consiliului JudeţeanArad. Şi vremea rea nu a trecut.
Deszăpezirea pe drumurile judeţene a costat, iarna aceasta, Consiliul JudeţeanArad, 839.000 de lei – echivalentul a aproximativ 200.000 de euro, iar sumele cresc. Primăria a cheltuit, la rândul său, într-o singură lună, din bugetul local, pentru deszăpezire, 201.141 lei – aproape 50.000 de euro. Iar factura lunii februarie doar acum prinde contur. Iarna nu şi-a ieşit din drepturi, aşa că se anticipează ca factura în următoarele luni să fie tot de ordinul sutelor de mii de lei. Zăpada a dat peste cap în ianuarie calculele oficialilor municipali. De-a lungul anului trecut, Primăria a plătit pentru deszăpezirea străzilor doar 373.000 lei, iar acum, într-o singură lună, serviciile de deszăpezire au fost plătite cu ceva peste 200 de mii de lei.
La CJA deszăpezirea a înghiţit sume impresionante din buget şi în anul trecut. Deşi iarna nu şi-a făcut de cap decât la finele anului, consiliul a cheltuit pe deszăpezirea drumurilor judeţene 1.500.000. Pentru anul acesta, instituţia a pus deoparte mai mult cu 200.000 de lei, dar a licitat servicii de doar 1.299.000 lei. Sumele ar putea fi completate de ambele instituţii, în funcţie de cât de tare ninge afară.
Plăţile către societăţile de deszăpezire nu s-au finalizat, însă. PrimăriaArad plăteşte în fiecare lună factura emisă de firma de deszăpezire. La începutul lui martie va achita intervenţiile din februarie. “Fiecare operaţiune e facturată separat. Este un serviciu public care funcţionează în baza comenzii date de Primărie. Avem în paralel verificarea Primăriei, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Noi cerem intervenţia, iar după finalizarea ei se face un proces verbal de recepţie, după care urmează facturarea. În bugetul local a fost prevăzută o sumă, dar banii cheltuiţi la final depind de intervenţii, nu de previziunile făcute la început”, a precizat Corina Drăgici.
La CJA, pe 24 februarie, se va face încă o plată pentru deszăpezire. Deşi nu se cunoaşte cu exactitate cât se va plăti acum, vicepreşedintele Cristian Drăgan a subliniat că oricum nu se va depăşi valoarea alocată de Consiliul Judeţean la deszăpezire. Iar „în cazul în care se va depăşi valoarea, avem disponibili, oricum, banii pe care i-am economisit”, a precizat Drăgan.
Suplimentare de cantităţi
Cantităţile de materiale antiderapante existente în bazele din judeţ s-au dovedit a fi insuficiente, deşi corespundeau cu cerinţele iniţiale. S-a luat astfel decizia de a fi suplimentate. „În urma intervenţiilor făcute în perioadele în care a nins abundent şi s-au înregistrat temperaturi scăzute, am luat decizia de a suplimenta cantităţile de antiderapant cu 2.500 de metri cub de nisip şi 250 de tone de sare, pentru a avea un stoc suficient, în caz de necesitate”, ne-a declarat Cristian Drăgan.
Aprilie vs multianual
O comparaţie între cât a costat deszăpezirea drumurilor municipale şi judeţene anul trecut şi cât a costat anul acesta se va putea face abia după trecerea iernii. Atunci vom afla care iarnă a fost mai grea… din punct de vedere financiar.
Contractele de deszăpezire a drumurilor judeţene semnate cu cele două firme care au câştigat licitaţia au termen până în luna aprilie. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Drăgan, termenul a fost gândit şi ca o măsură de siguranţă, avându-se în vedere vremea capricioasă din ultimii ani. Cu toate acestea, obligaţiile contractuale s-ar putea finaliza mult mai repede, în funcţie de vreme.
La Primărie, contractul pentru deszăpezire e multianual şi durează de pe vremea primarului Dorel Popa.
Început greoi
În ceea ce priveşte modul în care s-a realizat deszăpezirea până acum, drumurile judeţene par a fi consemnat cele mai multe probleme. Cristian Drăgan ne-a dezvăluit faptul că „după primele ninsori, o zi sau două au avut probleme cu una dintre cele două firme cu care am semnat contractul. Apoi, nu am mai avut niciun fel de probleme”.
S.B.;A.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!