O comună din Arad nu mai are nici primar, nici viceprimar. Primul a fost suspendat din funcţie, după ce a primit o condamnare definitivă, iar al doilea, cel care a preluat atribuţiile de primar, a intrat în concediu medical pe o perioadă mai lungă de timp. Acum comuna este „sat fără câini”. Despre ce localitate este vorba? Bineînţeles că despre comuna Zărand, comuna care s-a făcut cunoscută la nivel naţional prin fostul ei primar, Florin Ion Moţ, cel care a fost condamnat pentru luare de mită, dar şi cel din cauza căruia Dan Diaconescu a ajuns în spatele gratiilor, fiind acuzat de şantaj, după ce a cerut bani de la Moţ. Aşadar, despre Florin Ion Moţ ştie toată lumea cine este şi ce a făcut. Dar ce s-a întâmplat cu viceprimarul? Ioan Drăgan, cel care a preluat atribuţiile de primar, după suspendarea lui Moţ, s-a îmbolnăvit şi a intrat în concediu medical.
Omul are probleme de sănătate şi a fost internat, în urmă cu ceva timp, în Spitalul Judeţean Arad. La acel moment ne-a contactat la redacţie pentru a ne spune că sănătatea i s-a stricat din cauza fostului primar, Florin Ion Moţ, şi că ne va aduce documente care îl incriminează pe fostul edil. Totuşi, Drăgan nu a mai ajuns cu documentele.
Revenind la situaţia actuală de la Zărand, primăria nu mai are nici primar, nici vice. Cum era normal, unul dintre consilierii locali ar fi trebuit să fie votat în funcţia de viceprimar şi, imediat, să preia şi atribuţiile de primar. Numai că niciunul dintre aleşii locali care au mai rămas în consiliu nu vor să îşi asume această responsabilitate. Consiliul local Zărand s-a întrunit în şedinţă şi a luat act de situaţia în care se află comuna. La un moment dat, s-au cerut nominalizări privind un posibil candidat de viceprimar, nominalizări care să fie supuse votului. Însă niciunul dintre consilieri nu a dorit să devină viceprimar. Aşa că situaţia din Zărand este cam în plop, iar plopul în aer.
Secretarul, înlocuitor
Am luat legătura şi cu reprezentanţii Prefecturii Arad, instituţie care veghează la legalitatea documentelor adoptate de consiliile locale. Totodată, cei din Prefectură au răspunsurile, pe lege, când vine vorba despre situaţii complicate care vizează şefii localităţilor. Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, a declarat că „în fapt, secretarul comunei are drept de semnătură până când consiliul local se întruneşte pentru a alege un nou viceprimar care, în situaţia dată, să preia şi atribuţiile de primar”. Teoretic, totul este corect. Practic, consilierii nu vor să devină primari nici măcar pentru o lună şi jumătate, cât mai este până la alegerile locale.
Care ar fi motivul? Sursele noastre ne spun că Florin Ion Moţ a lăsat în urma lui o nenorocire în primăria din Zărand. Falsurile comise de acesta, ilegalităţile cu documente şi cu teren arabil, toate încurcă rău activitatea în primărie. Şi, mai mult decât atât, există o temere printre consilieri, temere de a nu fi nevoiţi să răspundă pentru fapte comise de alţii. Drept urmare, niciunul dintre aleşi nu îşi asumă răspunderea de a fi şef.
Fără proiecte
Dacă, în ceea ce priveşte dreptul de semnătură, ne-am lămurit, nu acelaşi lucru îl putem spune când vorbim despre proiecte de hotărâre. Pentru că, în zonele rurale, marea majoritate a proiectelor de hotărâre sunt întocmite de primar şi supuse votului consilierilor locali. Dar cum Zărandul nu mai are nici primar şi şi vice, nu prea mai există variante prin care să apară proiecte noi de hotărâre. Cel mai probabil, până după alegeri Zărandul va rămâne „în aer”. Ce o fi după alegeri, rămâne de văzut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!