Aradul va găzdui, de pe 30 august până pe 1 septembrie, prima ediție a Festivalului Minorităților Naționale, desfășurat sub denumirea „Maratonul Diversității”. Principalul organizator este Cercul Cultural Banat-JA România.
La evenimentele din cadrul festivalului vor lua parte fanfara slovacilor DH Nadlačanka din Nădlac, Ansamblul folcloric „Salašan” al Uniunii Chehilor și Slovacilor din România – Filiala Nădlac, Ansamblul German „Banat-JA” România, Ansamblul German „Vergissmeinnicht” Buziaș, Ansamblul German FDG Sântana, Ansamblul sârb „Kodo Kolo” Arad, Ansamblul Partidei Romilor Pro-Europa Filiala Arad, Ansamblul „Balgarče” al Uniunii Bulgarilor din Banat-România de la Vinga, Ansamblul maghiar „Búzavirág” din Pecica, Ansamblul folcloric tătar al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, de la Constanța, formația Vibe Music, Melanya Cuc și Mihai Szidor, formația Hakeshet Klezmer Band Oradea, Ansamblul folcloric „Délikert Táncegyüttes” din Szeged, Ungaria, Ansamblul „Vila” din Novi Sad, Serbia, Ansamblul de dansuri populare Cervona Ruja al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Grupul Vocal Moloda Nadiia din Lugoj, Uniunea Ucrainenilor din România-Filiala Târnova, Ansamblul „Grădiștea Aradului” al Parohiei Ortodoxe Arad-Grădiște I, respectiv formația de muzică ușoară „Tornado” din Ungaria.
Prima zi de festival
Vineri, pe 30 august, de la ora 16, se va desfășura conferința „Influența minorităților naționale asupra comunității arădene – trecut, prezent și viitor”, în Sala Regele Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad. De la ora 19:30, pe strada 1 Decembrie 1918, va fi vernisată o expoziție fotografică dedicată minorităților, iar de la ora 20 tot acolo va începe un concert al formației Szidor din Nădlac.
În paralel, tot vineri, începând cu ora 17, grupele participante vor prezenta scurte momente culturale – dansuri, cântece, prezentări de porturi tradiționale, foto-corner, jocuri informative etc. în stațiile de tramvai de pe bulevardul Revoluției și în centrele comerciale AFI și Atrium, pentru a populariza cât mai mult evenimentul de sâmbătă, pentru a crește vizibilitatea comunităților minorităților și a festivalului.
Spectacol în Parcul Eminescu
A doua zi, sâmbătă, în parcul Eminescu din spatele Primăriei va fi organizat un târg al minorităților, ce va începe la ora 10. De la 10:30 va începe o paradă a minorităților, pe Bulevardul Revoluției din Arad în porturi populare specifice, cu acompaniament de fanfară. Durata paradei va fi de aproximativ 45-50 minute, aceasta urmând să se desfășoare pe traseul Parcul Eminescu – strada Romul Veliciu – Bulevardul Revoluției pana la intersecția cu strada Crișan – înapoi până la Teatru – întoarcerea după clădirea teatrului – până la Primăria Arad, apoi în Parcul Eminescu. De la 12:30 până la 19:30, minoritățile vor oferi un program cultural, activități informative și interactive pentru vizitatori și participanți, în Parcul Eminescu. Ziua se va încheia cu cină și bal cu muzică live. Tot sâmbătă, 31 august 2024, începând cu ora 17:00, Asociația Turism Alternativ, prin proiectul Arad Free Tours, va organiza un tur ghidat al orașului Arad axat pe influențele și poveștile minorităților naționale locale.
Muzică Klezmer în sinagogă
Duminică va mai avea loc un eveniment in cadrul festivalului, de la ora 18. Atunci, în Sinagoga Neologă din Arad, vor sosi artiștii din Hakeshet Klezner Band Oradea.
Trimite articolul
XOare una dintre etnii vine cu casatorii aranjate intre minori si evaziunea fiscala, ca traditii?
“Maratonul Diversitatii”? Incepem si in Romania cu ideea asta acum?