Fac parte din societatea civilă și, aparent, au drepturi depline. În realitate, se lovesc permanent de tot felul de bariere care le îngrădesc accesul la sănătate, educație, locuri de muncă, informații, cultură și sport. Totul pornește de la lipsa accesibilizării instituțiilor de utilitate publică pentru persoanele cu dizabilități.
Sunt preocupate cu adevărat oficialitățile locale de această problemă? Pentru ca răspunsul la această întrebare să fie cât mai corect, prezentăm și câteva întrebări ajutătoare…
Punctul pe „i”
1. Au autorităţile publice locale din judeţul Arad (primării, Consiliul Judeţean, Prefectura), un program de acţiune sistematic, orientat pentru a face mediul fizic înconjurător (atât interior, cât şi exterior) accesibil fiecăruia?
2. Au persoanele implicate profesional în proiectarea şi construirea mediului fizic înconjurător, acces la informare continuă despre politica handicapului şi despre măsurile de a realiza accesibilitate?
3. Sunt cerințele de accesibilizare incluse în proiectarea şi construirea mediului fizic înconjurător de la începutul lucrărilor?
4. Sunt consultate organizaţiile persoanelor cu handicap atunci când se planifică proiectele de construire/ reabilitare a clădirilor publice? Ce strategii sunt folosite pentru a face serviciile de informare şi documentare accesibile pentru persoanele cu deficienţe ale aparatului ocular, cu deficienţe auditive, cu deficiențe intelectuale, cu deficiențe fizice?
5. Corespund măsurile luate nevoilor reale?
6. Cum ajung copiii cu afecțiuni ale aparatului auditiv să aibă acces la învăţarea limbajului mimico-gestual (prin semne) pe parcursul educaţiei lor?
7. Ajută autorităţile părinţii copiilor cu afecțiuni ale aparatului auditiv în obţinerea instruirii în limbajul semnelor?
8. Sunt luate în considerare aspectele accesibilităţii pentru toate grupurile interesate atunci când se creează noi sisteme de servicii şi informaţii computerizate? Dacă nu este cazul, atunci vor fi sistemele existente adaptate pentru a le face accesibile pentru persoanele cu handicap?
9. Sunt consultate organizaţiile persoanelor cu handicap în vederea stabilirii nevoilor reale de locuri de muncă pe tipuri de dizabilități, înainte de organizarea burselor locurilor de muncă?
10. Au fost respectate prevederile Legii 448/2006 cu privire la angajarea unui procent de 4% persoane cu handicap de către instituțiile care au peste 50 de angajați și accesibilizarea locului de muncă?
De la dezavantaj la handicap
Întrebările de mai sus au fost formulate de filialele arădene ale Asociației Handicapaților Neuromotor din România (președinte Ecaterina-Ani Jager), Asociației Nevăzătorilor din România (președinte Florin Atimuț) și Asociației Distroficilor Muscular România (președinte Mihai Fighir). Manifesul lor e făcut public pe 3 decembrie, de „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”.
Tema anului 2016 pentru această zi este „respectarea persoanelor cu dizabilități și a incluziunii lor în societate”. „Degeaba se încheie anul 2016 cu această temă atâta timp cât nu s-a făcut mai nimic pentru ca dezavantajul persoanelor cu dizabilități să nu se transforme în handicap. Or, respectarea persoanelor cu dizabilități începe tocmai prin tratarea lor ca egali. Iar egalitatea începe cu asigurarea accesului și a accesibilității” – punctează reprezentanții celor trei asociații.
Acces și accesibilitate
Tema anului 2017 pentru persoanele cu handicap este „acces și accesibilitate”. În acest context, reprezentanții celor trei asociații arădene îndeamnă autoritățile publice locale să recunoască importanţa covârşitoare a accesibilităţii în procesul egalizării șanselor în toate domeniile vieţii.
„Pentru aceasta, ar trebui să colaborăm și să inițiem programe de acţiune pentru a face mediul fizic înconjurător ACCESIBIL și pentru măsuri care să permită ACCES la informaţii şi comunicare. Pentru a putea colabora în mod real, trebuie însă să cunoaștem cum văd autorităţile și instituțiile publice locale arădene importanţa accesibilităţii și ce anume trebuie să facă pentru ca dezavantajul personelor cu dizabilități să nu devină un handicap” – explică reprezentanții celor trei asociații.
Invitație la discuții
(Măcar) De „Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități”, autoritățile locale sunt invitate la reflecție și discuții despre respectarea persoanelor cu handicap pe diferite fronturi: politic, civil, social, educativ, medical. Pentru că 3 decembrie e sâmbătă, oficialitățile locale sunt invitate luni, 5 decembrie 2016, ora 15.00, la sediul ADMR Arad (strada Corneliu Coposu nr.8), la o întâlnire cu cele mai reprezentative asociații ale persoanelor cu dizabilități din Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!