Acţiune fără precedent pentru depistarea poliţiştilor „şpăgari” de pe DN 7. După o acţiune care s-a întins pe durata a cinci luni de zile, coordonată de procurorul Lucian Dolcu, la care au participat ofiţeri sub acoperire din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), biroul Arad, anchetatorii au adus la audieri nu mai puţin de zece poliţişti de la Rutieră şi o angajată din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Totul a început în iarna anului 2009. Atunci, pe numărul de urgenţă 112, o persoană anunţa că, circulând pe DN 7, a fost oprită de un poliţist care i-a cerut bani pentru a nu îi lua permisul de conducere. Iniţial, persoana în cauză a dat mită 100 de euro, după care a sunat la 112.
„La un moment dat, persoana în cauză s-a întors la poliţist şi i-a cerut să ia măsurile legale în cazul lui, dar să îi înapoieze suma de bani pe care i-a dat-o drept mită”, a declarat Lucian Dolcu, procurorul de caz. În urma mai multor denunţuri primite de la cetăţeni care circulau pe DN 7, informaţiile au fost corelate, iar împotriva rutieriştilor „şpăgari” a demarat una dintre cele mai ample acţiuni realizate de Parchetul din Arad.
Iniţial, au fost vizaţi patru poliţişti care au fost denunţaţi de către participanţii la trafic. „Ştiam că vor cădea în plasă şi alţi poliţişti, nu doar cei vizaţi iniţial”, a adăugat Dolcu. Timp de cinci luni, doi poliţişti din Vladimirescu, doi din Lipova, doi din Petriş, unu din Bârzava şi trei angajaţi ai Poliţiei Rutiere care îşi desfăşurau activitatea în judeţ au pretins şi primit de mai multe ori sume de bani de la ofiţeri DGA sub acoperire. „Din denunţurile făcute de cetăţeni, se pare că aceştia acceptau şi alte bunuri, pe lângă bani. Am primit declaraţii că ar fi fost date drept mită pachete de cafea, iezi, brânză sau multe alte produse”, a mai spus procurorul de caz.
Sute de euro
Simţindu-se, probabil, europeni, poliţiştii cereau, în special, sume în euro. Ofiţerii DGA au înregistrat zeci de cazuri în care rutieriştii primeau sume cuprinse între 20 şi 100 de euro. Cu toate acestea, nici leii româneşti nu erau refuzaţi, cu condiţia să fie destul de mulţi. Angajata CNADNR, H.G.M., pretindea sume cuprinse între 200 şi 300 de lei pentru a nu reţine certificatele de înmatriculare ale autovehiculelor. Aceasta făcea echipă mixtă de control cu poliţiştii, ea fiind cea care încasa sumele de la oamenii opriţi în trafic.
„Praf în ochi”
Unul dintre oamenii legii reţinuţi are o poveste chiar interesantă. În luna august a denunţat o tentativă de dare de mită. Pe atunci, un şofer depistat în trafic, care avea permisul suspendat, a încercat să îi ofere poliţistului din Vladimirescu 150 de euro mită pentru a nu îi întocmi un dosar penal. Atunci ofiţerii DGA, împreună cu un procuror din cadrul Parchetului, au realizat flagrantul şi l-au acuzat pe şofer pentru dare de mită. „Ceea ce nu ştia poliţistul din Vladimirescu este că el era urmărit încă din luna mai. Pentru a alunga orice urmă de îndoială care plutea asupra lui, a anunţat DGA-ul când i s-a oferit mită de către şoferul depistat pe drum. Dar, după ce a sesizat DGA în acel caz, a continuat să pretindă şi să primească diverse sume de bani de la şoferi”, declară Lucian Dolcu.
Nu dau declaraţii
Niciunul dintre poliţiştii reţinuţi nu a făcut vreo declaraţie în faţa procurorului. Aceştia refuză să scoată vreo vorbă referitoare la faptele de care sunt acuzaţi. Această atitudine a avut-o însă şi Adrian Lile, şeful Poliţiei Rutiere, care a spus că nu vrea să comenteze în vreun fel sau altul acest caz. Cu toate acestea, toţi cei 11 învinuiţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând ca vineri dimineaţă să fie propuşi pentru emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru 29 de zile.
De toate vârstele
Deşi identitatea învinuiţilor nu va fi făcută publică deoarece aceştia beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, Lucian Dolcu a ţinut să precizeze că poliţiştii prinşi cu mită sunt de toate vârstele. „Avem învinuiţi aflaţi în prag de pensionare, dar şi poliţişti care au doar câteva luni de zile de când sunt angajaţi în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad”, precizează Dolcu.
„Poliţistul din Vladimirescu era urmărit încă din luna mai”, Lucian Dolcu
Alin Gherasim
Citiți principiile noastre de moderare aici!