Una dintre cele mai periculoase meserii este cea de polițist, fără doar și poate. Iar oamenii pot avea reacții neprevăzute, mai ales în fața organelor de poliție, dacă stăm să ne gândim că Poliția Română nu este tocmai cea mai iubită instituție. Ultrajul este o infracțiune contra autorității, iar Codul Penal, la articolul 257, descrie în ceea ce constă: „amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.
10 victime
Cifrele arată că zece agenți de poliție angajați în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad au fost implicați în cazuri de ultraj de la începutul acestui an. Polițiștii se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu când au fost amenințați sau loviți. Potrivit reprezentanților poliţiei arădene, „în perioada ianuarie-septembrie 2018, la nivelul IPJ Arad au fost înregistrate 6 cazuri de ultraj, în care au fost implicați 10 agenți de poliție”. Însă anii trecuți, numărul ultrajelor la polițiști a fost mai mare.
Potrivit aceleiași surse, în perioada 2016-2017, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Arad au fost înregistrate 9 cazuri de ultraj în care au fost implicați 2 ofițeri de poliție și 12 agenți de poliție. Unii polițiștii s-au văzut nevoiți să facă uz de armă pentru a opri infractorii. Cazurile în care polițiștii fac uz de armă sunt foarte puține. În cursul anului 2017, la nivelul IPJ Arad, au fost înregistrate 2 astfel de cazuri, în timp ce în acest an s-a înregistrat doar un singur asemenea caz. În toate cele trei situații, uzul de armă a fost efectuat în condiții legale.
În 2018, polițiștii arădeni au fost nevoiți să facă uz de armă în noaptea de 6 spre 7 iulie, după ce doi tineri, ambii sub influența băuturilor alcoolice, au alimentat mașina la o benzinărie, nu au achitat, au dat jos numerele de înmatriculare de pe autoturism și au demarat în trombă pe străzile Aradului. Patrula de poliție plecată în urmărirea lor a trebuie să tragă focuri de armă pentru a-i potoli pe cei doi.
Polițiști infractori
În ceea ce privește partea negativă a inspectoratului, pentru că există polițiști care au făcut de râs instituția, în acest an, ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale pentru săvârșirea unor infracțiuni, au fost puși la dispoziția IPJ Arad 3 agenți de poliție. Anul trecut, ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale pentru săvârșirea unor infracțiuni, au fost puși la dispoziția IPJ Arad 1 ofițer de poliție și 5 agenți de poliție. Totodată, în cursul anului 2017, ca urmare a condamnării pentru săvârșirea de infracțiuni, au încetat raporturile de serviciu a 4 agenți de poliție. În acest an, în perioada ianuarie-septembrie 2018, ca urmare a condamnării pentru săvârșirea de infracțiuni, au încetat raporturile de serviciu a 3 agenți de poliție.
Cazul de pe Iuliu Maniu
Amintim aici cazul polițistului din cadrul Secției de Poliție Vlaicu care – sub influența băuturilor alcoolice fiind s-a urcat la volan, iar pe trecerea pentru pietoni de pe Calea Iuliu Maniu a lovit mortal un bărbat care se afla în traversarea străzii. Polițistul a fost condamnat la închisoare cu executare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!