Arad. Sezonul căpuşelor e în plină desfăşurare. O dovedeşte şi numărul mare de arădeni care au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean, cu această problemă, în primele două săptămâni ale lunii mai. 40 de persoane s-au adresat, în perioada 1-16 mai, personalului medical de la UPU, după ce au fost înţepate de căpuşe. E vorba de 25 de copii şi 15 adulți, cei mai mulţi dintre ei povestind că înainte de a ajunge la spital au fost la plimbare în zone împădurite sau pe malul Mureșului. Vorbim aici doar de persoanele care s-au prezentat în UPU, dar, foarte probabil, mulţi au preferat să se trateze singuri, prin mijloace empirice, fără a apela la ajutor specializat.
Medicii recomandă tuturor celor care cad victime căpuşelor să se adreseze celei mai apropiate unităţi de primire urgenţe. Aici, cadrele medicale extirpează căpuşa printr-un gest chirurgical. „Dacă nu se face această intervenţie, capul căpuşei poate rămâne înăuntru, ceea ce e foarte periculos pentru că poate să ajungă pe vas de sânge. Astfel, pot apărea complicaţii – unele foarte grave – care, la un moment dat, nu mai pot fi stăpânite” – atenţionează medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Pe lângă manevra chirurgicală de la Urgenţe, pacienţilor li se recomandă câteva zile de tratament cu antibiotice.
Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută (păduri, parcuri, pajiști, tufișuri). Infecțiile apar sezonier, în perioada când căpușele sunt active, din aprilie până în noiembrie.
Căpușa ajunsă pe pielea omului își caută pentru fixare o zonă convenabilă, într-un timp care poate dura chiar și câteva ore. Mărimea căpușei crește pe măsură ce se hrănește cu sânge. Prin mușcătură își introduce capul sub piele, un segment al gurii de formă tubulară, care are de o parte și alta doi clești cu rol de fixare. Căpușele pot elimina prin salivă diverși agenți patogeni.
Dacă ați fost mușcați de căpușă, este recomandat ca extragerea ei să se facă la spital, de către medicul chirurg, cât mai devreme de la descoperirea ei. Căpușa trebuie îndepărtată în totalitate, fără a rupe partea posterioară a corpului sau capul să rămână înfipt în rană, mai spun specialiștii.
Măsuri de prevenire a expunerii la căpușe:
– Evitați zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpușe: la iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțămintea trebuie să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje.
– Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă.
– În drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur.
– Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor (atenție la contraindicații la gravide, la copii).
– Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție.
– La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie.
– La duș, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului).
– Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă: pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 ore, iar virusul care provoacă encefalita de căpușă se transmite din momentul în care căpușa începe hrănirea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!