În ciuda faptului că cei de la Armată au dat peste cap programul turului în Cetatea Aradului, interzicând în ultima clipă accesul în interior, Asociația Turism Alternativ nu a anulat turul legat de Cetate, ci a reușit în scurt timp să reconfigureze programul.
„Având în vedere numărul mare de persoane care și-au manifestat interesul pe Facebook pentru eveniment, aproximativ 450 de persoane, ceea ce arată încă odată că arădenii sunt foarte curioși când vine vorba de Cetate și de a-și descoperi orașul, lucru care nu poate decât să ne bucure, am încercat să nu îi dezamăgim și să le oferim o alternativă. Așadar i-am contactat pe prietenii și partenerii noștri de la Complexul Muzeal Arad, care ne-au deschis cu bucurie porțile Muzeului ca un bonus al turului nostru pe care am fost nevoiți să îl organizăm…în exteriorul Cetății”, spun cei de la Asociația Turism Alternativ.
Aproape 80 de persoane așteptau la intrarea în Cetate, în ciuda faptului că organizatorii au anunțat că nu vor putea intra, așa cum a fost programat inițial. Teodor Stoica, ghid Arad Free Tours, a vorbit despre prima cetate a Aradului, construcția actualei cetăți și despre evenimentele din timpul Revoluției din 1848-1849. Ulterior, grupul a mers pe Podul Decebal pentru a vedea din depărtare rămășițele vechiului pod de lemn al cetății, după care s-a oprit în dreptul monumentului dedicat lui Toth Sandor. Înainte de a vizita expozițiile Complexului Muzeal Arad, grupul a făcut o oprire în Parcul Copiilor, unde s-a vorbit despre Biserica Franciscană din Cetate, tragedia prizonierilor sârbi din primul Război Mondial, precum și despre anumite mituri existente cu privire la istoria Cetății Aradului.
„Ajunși la muzeu am fost întâmpinați de către Adelina Stoenescu unde am vizitat împreună expoziția Tezaur 1848 și Arad – decembrie 1989 ambele având legătură cu Cetatea, dar și Pinacoteca, unde este expus celebrul Triptic a lui Feszty, o pictură de 52 de metri pătrați care din punct de vedere artistic este una dintre capodoperele europene ale secolului XIX.”, adaugă cei de la Asociația Turism Alternativ. „Ținem să menționăm că vizita la Complexul Muzeal Arad nu face parte din seria În spatele ușilor închise, unde pentru muzeu vom organiza o ediție specială în viitor”, mai spun aceștia.
„Ne pare rău că nu am putut vizita Cetatea, în ciuda numărului mare de persoane interesate și îmi pare rău că cei cu putere de decizie de la nivel central probabil nu înțeleg ce vrem noi să facem și nu înțeleg importanța pe care o are Cetatea pentru Arad și pentru arădeni, ba mai mult, îi sperie interesul nostru, turismul și potențialii vizitatori. Chiar dacă e greu să te lupți cu genul acesta de mentalitate, noi nu ne dăm bătuți și o să încercăm pe mai departe să batem la uși închise și să ducem turiștii și arădenii deopotrivă în locuri uitate și inedite. Doar prin practică și puterea exemplului putem schimba genul acesta de mentalitate”, a declarat Mario Csipai, președintele Asociației Turism Alternativ.
Tururile proiectului „Turist la tine acasă – În spatele ușilor închise” continuă cu un tur la Aeroportul Internațional Arad, o nouă locație inedită pe care arădenii o pot vizita, duminică, 28 august, de la ora 18:00. Punct de întâlnire va fi la intrarea în Cimitirul Pomenirea. La fel ca și până acum, nu este nevoie de rezervare, iar participarea este gratuită.
Trimite articolul
Xerai în una dintre clești !!
Asteptam sa fie redata Aradului-a se citi șmecherilor. Care o transforma imediat în asfalt și betoane cu regim privat strazi private,cu bariere și cu paznici
-
Ai dreptate !
-
Este un obiectiv militar pana la urma. Nu intri când ai chef și cum vrei.
Este un obiectiv militar pana la urma. Nu intri când ai chef și xum vrei
E pentru o revitalizare verde sau a construcției.
Ar trebuii retrocedata posesorului de drept. Nu e propietatea statului roman.
E o cladire ca oricare alta care nu a fost cladita de romani.