Consiliile locale din mai multe localităţi din judeţ au adoptat, în cursul anului trecut, zeci de hotărâri ilegale!
Deseori, consilierii locali aleşi de populaţie nu au idee despre ce spun legile ţării şi aprobă numeroase Hotărâri care nu respectă legislaţia românească în vigoare. Cum toate deciziile normative luate de administraţiile locale trec prin „filtrul” serviciului juridic din cadrul Instituţiei Prefectului, acestea nu au şanse să fie aplicate.
Potrivit datelor centralizate la nivelul Prefecturii Arad, în cursul anului trecut au fost întocmite, de către specialiştii departamentului juridic al instituţiei, nu mai puţin de 47 de referate de nelegalitate.
Ramona Creţu, purtătorul de cuvânt al instituţiei ne-a precizat ieri că o parte impresionantă din sctele nelegale emise de consiliile locale privesc patrimoniul localităţilor. În topul deciziilor luate fără a se respecta legile ţării se mai regăsesc, printre altele, hotărâri de consiliu local care privesc stabilirea unor impozite şi taxe locale, respectiv, acte care reglementează angajarea sau disponibilizarea unor funcţionari publici. De menţionat, majoritatea covârşitoare a actelor nelegale au fost luate în mediul rural.
Potrivit informaţiilor centralizate la Prefectură, „30 de referatele de nelegalitate au fost întocmite pentru acte referitoare la patrimoniul unităţii administrtiv-teritoriale, alte patru pentru acte prin care s-au stabilit taxe şi impozite locale, trei pentru acte care privesc raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici sau ale personalului contractual. Printre actele pentru care s-au întocmit referate de nelegalitate se numără şi o Dispoziţie de primar”, ne-a declarat ieri Ramona Creţu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
În instanţă!
Totodată, în cursul anului precedent, Instituţia Prefectului a atacat în instanţă un număr de nouă hotătâri de consiliu local.
Potrivit Legii 554/2004, Legea contenciosului administrativ, Prefectura este obligată să sesizeze instanţa de contencios administrativ atunci când „apreciază că încălcările drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale persoanelor se datorează existenţei unor acte administrative unilaterale individuale ale autorităţilor publice emise cu exces de putere”.
Şapte consilii locale
Şapte consilii locale au fost în situaţia de a avea hotărâri atacate în contencios administrativ. Potrivit datelor de la prefectură, acestea sunt Pleşcuta, Vârfurile, Craiva, Şofronea, Moneasa, Peregu Mare şi Şeitin. „La unele consilii au fost atacate în instanţă mai multe hotărâri. La Vârfurile, de exemplu, a fost atacată hotărârea de înfiinţare a serviciului de evidenţă a populaţiei, la Şofronea o hotărâre de trecere a unui teren din intravilan în extravilan, iar la Moneasa, hotărârea de instituire a taxei pe domeniul public şi de parcare”, ne-a declarat Ramona Creţu.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!