Tocmai din această cauză numărul infracţiunilor de fals a fost ridicat. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad spun că statisticile conduc la concluzia că „migraţia ilegală s-a manifestat ca fenomen generat în majoritatea cazurilor de cetăţeni străini”. În urma analizei fenomenului migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră arădeni au identificat mai multe metodă prin care cetăţenii străni care nu posedau viză Schengen, au încercat să iasă ilegal din România.
Cetăţenii din Republica Moldova încercau să iasă ilegal din România folosindu-se de paşapoarte sau cărţi de identitate româneşti contrafăcute (şi asta pentru că odată cu aderarea României la UE aceste documente pot fi folosite pentru trecerea frontierei) sau ascunşi în mijloacele de transport.
Cetăţenii turci intrau legal în România cu paşapoartele personale şi apoi încercau să iasă ilegal din ţară folosindu-se de seturi de documente (paşapoarte, cărţi de identitate, permise de conducere) bulgareşti contrafăcute sau în grupuri de 3-6 persoane, pe jos, pe la zona verde.
Cei din ţările afro-asiatice foloseau diferite mijloace de transport pentru a ajunge în zona de frontieră de la Nădlac, Vărşand sau Turnu şi odată cu lăsarea întunericului încearcau să treacă ilegal frontiera de stat în grupuri.
Majoritatea celor care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria au declarat că au recurs la acestă metodă pentru că doreau să ajungă într-o ţară UE pentru a-şi găsi un loc de muncă.
JA – I.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!