A început nebunia arestărilor pe baza interceptarilor telefonice. Dacă avocaţii celor arestati preventiv în baza unor interceptări susţin că nu este posibil ca un om să fie acuzat, arestat şi judecat doar pe baza unor convorbiri purtate la telefon, judecătorii eliberează tot mai multe mandate de arestare preventivă în asemenea cazuri.
În primele 6 luni ale acestui an, Tribunalul Arad a admis 16 autorizaţii de interceptare din cele 22 propuse. Interceptarea şi înregistrarea, precum şi localizarea se realizează numai cu autorizarea motivată a judecătorului, la cererea procurorului. Pentru a se putea încuviinţa măsura trebuie să existe indicii temeinice privind pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni pentru care urmărirea penală se efectuează din oficiu, iar interceptarea şi înregistrarea se impun pentru stabilirea situaţiei de fapt ori pentru că identificarea sau localizarea participanţilor nu poate fi făcută prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult întârziată.
Se autorizează interceptarea pentru o sumedenie de infracţiuni printre care cele contra siguranţei naţionale, trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede, în cazul infracţiunilor grave, de coruptie, omor, santaj etc.
Perioada de interceptare
Autorizaţia de interceptare se emite pentru durata necesară interceptarii şi înregistrării, dar nu pentru mai mult de 30 de zile. Autorizaţia poate fi reînnoită, înainte sau după expirarea celei anterioare, pentru motive justificate, fiecare prelungire neputând depăşi 30 de zile. Durata totală a interceptărilor şi înregistrărilor autorizate, cu privire la aceeaşi persoană şi aceeaşi faptă, nu poate depăşi 120 de zile.
Fără cale de atac
Legea nu prevede nicio cale de atac împotriva încheierii judecătorului prin care se dispune autorizarea interceptarii şi inregistrarii. Magistraţii spun că acest aspect este justificat câtă vreme o astfel de procedură are un caracter secret.
Ioana Costaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!