Piste de biciclete pe zeci de rute în municipiul Arad. În primă fază, Primăria a comandat studiul de fezabilitate pentru amenajarea mai multor tipuri de piste speciale pentru biciclişti, care vor porni de la intrările în oraş, vor străbate toate cartierele municipiului şi se vor aglomera în zona centrală a oraşului.
Municipalitatea doreşte, acolo unde se poate, realizarea de piste de biciclişti separate de trotuare şi de partea carosabilă destinată traficului motorizat. Majoritatea pistelor propuse se înscriu în această categorie. Mai sunt, însă, piste de biciclişti amenajate pe trotuar, majoritatea în zona centrală, respectiv, piste amenajate pe partea carosabilă, în Grădişte, Bujac, Sânicolaul Mic şi Gai.
Lipsa pistelor speciale pentru biciclişti este recunoscută ca deficienţă majoră a municipiului chiar şi de administraţia locală. „Este cunoscut faptul că, municipiul Arad, se confruntă cu o deficienţă majoră în ceea ce priveşte pistele de biciclişti, menite să asigure deplasarea în condiţii de siguranţă a persoanelor ce folosesc bicicleta ca mijloc de transport pentru deplasarea pe străzile oraşului”, se subliniază în tema de proiectare publicată odată cu anunţul de licitaţie.
„În vederea încurajării a cât mai multor cetăţeni în ceea ce priveşte folosirea bicicletei ca mijloc de transport şi/sau recreere, se impune amenajarea unor piste de biciclişti pe raza întregului municipiu, pornind de la traseele identificate cu ocazia elaborării studiului privind dezvoltarea reţelei de circulaţie din Municipiul Arad, studiu ce stă la baza „Masterplanului de transport şi trafic al Municipiului Arad“, masterplan aprobat de către Consiliul Local al Municipiului Arad”, se precizează în documentul elaborat de specialiştii Primăriei.
Semnalizare şi locuri de popas
În Studiul de fezabilitate comandat acum, Primăria cere să fie cuprinse, pe lângă lucrările de amenajare a pistelor pe o serie de străzi din întreg municipiul, cât şi costurile impuse de aceste lucrări, costuri eşalonate pe ani. Pistele vor trebui să corespundă tuturor normelor de siguranţă a traficului. Mai exact, pe lângă pistele propriu-zise, se cere amenajarea „tuturor spaţiilor şi dotărilor necesare folosirii în mod civilizat a pistelor şi anume: semnalizarea rutieră corespunzătoare a pistelor, mijloace de evacuare a apelor pluviale, amenajarea unor locuri de popas dotate cu rastele pentru biciclete şi cu băncuţe pentru biciclişti, coşuri pentru colectarea gunoiului stradal etc., toate acestea urmând să fie alese astfel încât să se integreze în arhitectura zonei unde urmează a se amplasa”.
Şase luni
Studiul va trebui să fie gata în şase luni de la semnarea contractului. Valoarea estimată a contractului este de 161.290,32 lei. Licitaţia va avea loc la finele lunii ianuarie, iar semnarea efectivă a contractului se estimează a avea loc la începutul lunii martie. Municipalitatea impune şi o serie de condiţii eliminatorii firmelor care intenţionează să depună oferte în cadrul licitaţiei, condiţii legate de experienţa similară şi dovada implementării şi certificarea unui sistem de management al calităţii în conformitate cu standardul SR EN ISO 9001.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!