Zeci de medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad sunt nemulţumiţi după ce conducerea le impune să plătească din propriile salarii o amendă totală de 38.381 lei primită de unitatea medicală de la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS), care a constatat anul trecut unele nereguli birocratice.
O greşeală = 399 lei
Mulţi dintre medici se plâng că sunt taxaţi de conducerea spitalului, care vrea astfel să recupereze suma plătită pentru amendă. Cea mai mică sancţiune aplicată angajaţilor este de 399,80 lei. Această sumă a fost stabilită de spital că trebuie plătită de orice medic care a făcut o greşeală în completarea documentelor medicale. Astfel, un medic care are 10 greşeli are de plătit din salariul său 3.998 de lei, iar alţii au de plătit pentru una sau mai multe erori birocratice.
Notificări
Zilele trecute, 47 de medici ai SCJU Arad au primit notificări de la conducerea unităţii medicale cu privire la sumele pe care le au de achitat.
“Vă aducem la cunoştinţă că în urma Raportului de control nr. 223/06.12.2021 efectuat de Casa de Asigurări de Sănătate Arad, s-a dispus sancţionarea SCJU cu reţinerea sumei de 38.381 lei (0,5% din suma contractată pentru servicii medicale spitaliceşti). În urma controlului mai sus menţionat s-a constatat că nu au fost respectate prevederile Ordinului MS 1782/2006 privind înregistrarea şi raportarea statistică a pacienţilor care primesc servicii medicale în regim de spitalizare continuă şi spitalizare de zi, prevederile Ordinului nr. 867/2011 privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletului de internare utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi a Instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a biletului de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletului de internare utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, prevederile Ordinului nr. 1192/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi prevederile art.6 litera g din Contractele nr.715/2018 şi nr.715/2021 încheiate cu CAS Arad conform cărora furnizorul are obligaţia” să asigure respectarea prevederilor actelor normative referitoare la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, incidente activităţii desfăşurate de furnizorii de servicii medicale ce fac obiectul contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate”, se arată în notificarea trimisă medicilor.
Greşeli costisitoare
În continuare, angajaţii vizaţi sunt înştiinţaţi ce deficienţe au fost constatate, cum ar fi necompletarea unor date privind biletul de trimitere pe baza căruia s-a făcut internarea.
Au fost descoperite 96 de nereguli care au condus la sancţiunea aplicată de CJAS Arad, în sumă de 38.381 lei, astfel că la nivelul spitalului s-a decis ca fiecare neregulă să fie sancţionată cu suma de 399,80 lei.
“Suntem sancţionaţi cu sume exorbitante pentru unele greşeli minore, pur birocratice. Suntem medici, ni se întâmplă fiecăruia să uităm să mai semnăm o hârtie sau să punem parafa, dar pentru asta nu cred că trebuie să plătim din salarii sume atât de mari, de mii de lei. În plus, a trecut un an de la controlul CJAS, iar până acum nu ni s-a atras atenţia asupra acelor erori birocratice. Poate cel mai important este de precizat faptul că CJAS nu a găsit nereguli privind actul medical”, a declarat unul dintre medicii sancţionaţi.
El şi alţi medici din spital spun că au apelat la avocaţi pentru a contesta decizia conducerii unităţii, susţinând că li se pot face reţineri din salarii doar în urma unei decizii judecătoreşti.
Poziţia conducerii
Managerul SCJU Arad, Florina Ionescu, a declarat că “au existat unele deficienţe cu privire la modul de completare a documentelor medicale care stau la baza plăţii serviciilor medicale cuprinse în contractul încheiat cu CJAS”.
“Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Arad efectuează anual, în baza legislaţiei în vigoare, controale asupra activităţii desfăşurate de furnizorii de servicii medicale în baza contractelor încheiate cu CJAS. În urma verificărilor efectuate în toamna anului trecut, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad i s-au reţinut 38.381 de lei. După verificarea documentelor, puse la dispoziţie de către unitatea medicală, s-a constatat că au existat unele deficienţe cu privire la modul de completare a documentelor medicale, care stau la baza plăţii serviciilor medicale cuprinse în contractul încheiat cu CJAS, precum: lipsa semnăturii şi parafei medicului curant/şef din Foaia de Observaţie Clinică Generală, diverse câmpuri sau anexe necompletate ori completate incorect. Echipa de control a elaborat un proces verbal de constatare cu drept de contestare de către personalul medical implicat, în termen de trei zile. Colegii noştri nu au contestat decizia echipei de control, fapt pentru care instituţiei i-au fost reţinuţi aceşti bani”, a spus Ionescu.
Recomandare de la Curtea de Conturi
Managerul a adăugat că “la nivelul SCJU Arad există proceduri clare referitoare la modalitatea de completare a documentelor medicale, proceduri pe care cadrele medicale le-au luat la cunoştinţă”.
“În conformitate cu prevederile Codului Muncii, aceşti bani trebuie reţinuţi salariaţilor dacă prejudiciul a fost cauzat din culpa acestora. Este vorba despre 47 de medici, de diferite specialităţi, care trebuie să achite sume diferite, în funcţie de neregulile depistate la fiecare în parte. De asemenea, în urma controlului din acest an al Curţii de Conturi Arad am primit o recomandare în urma căreia instituţia trebuie să ia măsuri pentru reîntregirea resurselor financiare”, a mai spus managerul spitalului.
Trimite articolul
Xjuma de mita la unii
Auzi tu,la el,logica de medic: cica : suntem medici ni se întâmplă fiecăruia să uităm să mai semnăm o hârtie sau să punem parafa..’ Adica, dupa mintea astuia, daca esti medic ,iti poti permite sa faci orice traznaie,fiindca esti scutit de raspundere fiindca esti medic…Se cred si astia ceva personaje mesianice,imune la sanctiuni, deasupra celorlalti cetateni care raspund pentru ceea ce fac! Cand iau plicul,nu vor sa raspunda, cand fac greseli birocratice,nu ,cand fac malpraxis,nu,chitante nu prea taie pentru sumele incasate…hai sictir, nu credeti ca s-a scarbit lumea profund de ifosele voastre lipsite de bunul simt? Asta e,in viata, gresesti,platesti, chiar si cand esti un arogant imbracat in halat alb sau verde sau mov,sau…
Sa plateasca.Eu am patit cu concediul medical,nu a fost completat corect. Incadrarea nu era corespunzatoare,datele erau eronate,fara parafa,semnaturi…etc. Drumuri costisitoare ,invoiri de la munca,timp pierdut,bani pierduti pe drumuri, si la munca,nervi…etc.
S-a vândut ieri o casa în Functionarilor cu 250.000.Ghici ce profesie avea onorabila doamna? Sincer de ce mi- ar fi mila de ei când la o consultație îți ia 200 lei pt 5 minute.
Pai daca au gresit nu e aberant sa plateasca. Cum altcumva se vor obosnuii sa completeze corect daca nu sunt repercusiuni pentru greseli.
Foarte bine…
Ai gresit? Platesti greseala… sa mai si dea bani nu numai sa astepte…
Sa isi faca datoria conform cu juramantul depus, cu maxim profesionalism si maxima seriozitate impreuna cu maxima empatie fata de pacient.
Pe unele sectii au incercat sa paseze vina catre asistente,uitand cine parafeaza acele foi de observatie.
Parafa pusa confirma faptul ca foaie e completata corect si nu are lipsuri.Raspunderea pt corectitudinea foilor de observatie este a medicilor.Poate un avertisment era mai nimerit in acest caz.Managerul spitalului risca sa isi ridice medicii in cap si e posibil a se genera un conflict.