Este haos la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad. Sute de notificări privind închiderea contractelor de muncă sunt depuse zilnic, volumul de muncă fiind uriaş pentru puţinii angajaţi.
Cifre alarmante
Directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş, ne-a declarat că peste 27.000 de contracte de muncă au fost închise în primele zile ale lunii aprilie, în judeţul Arad. Dintre acestea, 16.000 reprezintă persoane trimise în şomaj tehnic, iar 11.000 în şomaj clasic.
„Începând cu 1 aprilie, primim zilnic sute de e-mail-uri privind solicitări referitoare la şomajul tehnic. Din păcate, 70% dintre aceste formulare care ajung la noi sunt completate greşit şi suntem nevoiţi să le redirecţionăm către cei care le-au completat, pentru a face corecturile necesare. E drept, timpul a fost scurt, oamenii nu au înţeles foarte bine ce e de făcut”, a spus Henteş.
Au cerut bani fără drept
Directorul AJOFM Arad a adăugat că se fac verificări încrucişate privind exactitatea datelor din formulare, descoperindu-se şi situaţii în care au solicitat şomaj tehnic persoane care nici nu erau angajate. „Din fericire, nu sunt foarte multe situaţii de acest fel, dar e adevărat că unii nici nu erau angajaţi dar ne-au trimis formularele prin care cer şomaj tehnic”, a spus Henteş.
Statistici periodice
Atât la AJOFM Arad, cât şi la ITM, vomulul de muncă este uriaş în aceste zile, din cauza sutelor de dosare care trebuie întocmite. La AJOFM, de exemplu, se lucrează cu mai puţin de 20 de persoane, în condiţiile în care 12 sunt în concediu medical.
AJOFM nu poate realiza zilnic o situaţie statistică cu dosarele de şomaj tehnic depuse, pentru că toţi oamenii se ocupă de dosarele de şomaj. Astfel, statisticile se fac periodic. „Prioritatea noastră o reprezintă preluarea solicitărilor şi soluţionarea acestora. Activitatea de întocmire a situaţiilor statistice este în acest moment de importanţă secundară”, a precizat Henteş.
Şomajul tehnic
Indemnizația de care beneficiază salariații va fi suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj sau din fonduri europene. Nivelul indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
Plățile se vor face direct prin AJOFM, iar primele plăți se vor face după 15 zile.
Măsura de suspendare a contractelor de muncă se califică pentru ajutor de stat pentru perioada în care este instaurată starea de urgență.
Trimite articolul
Xhopa! Oare cati din somerii astia o sa plece afara la munca peste vreo o luna,cand da foamea in ei?
Buna ziua!Pot beneficia de somaj tehnic persoane care au decizia de pensionare?