Fiscul nu închide ochii la nicio întârziere sau neplată, cu atât mai mult acum când colectarea sumelor datorate de contribuabili la bugetul de stat este prioritatea numărul 1 al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală.
„Cu toate că suntem conştienţi de greutăţile financiare prin care trec mulţi agenţi economici suntem obligaţi să întreprindem toate măsurile de executare silita în vederea recuperării datoriilor pe care agenţii economici le-au înregistrat la bugetul general consolidat al statului”, explică purtătorul de cuvânt al DGFP Arad, Calin Arusti. Motivul invocat de inspectorii fiscali care vin să bată la uşile datornicilor este că de buna colectare a veniturilor depind proiectele de investiţii, finanţările din sistemul sanitar, din învăţământ, protecţie socială, şi multe alte domenii.
Pratic, raportul întocmit de Directia Finanţelor Publice Arad, în primele cinci luni ale anului curent au fost comunicate 34.617 somaţii, în urma cărora s-au încasat la bugetul statului 45.663.639 lei, adică circa zece milioane de euro (!). Pe lângă aceste somaţii, 19.880 de conturi bancare au fost poprite de Fiscul arădean, această acţiune alimentând bugetul cu peste 17 milioane de lei. Tot de ordinul milioanelor a fost şi suma încasată ca urmare a popririi conturilor bancare la terţi, mai exact 2.483.915 lei.
Schestrul este ultima metodă de executare silită de care dispune DGFP, fiind aplicată în cazul în care celelalte variante nu au dat roade. 152 de sechestre de bunuri mobile şi imobile au fost înfăptuite de Fisc în perioada ianuarie – mai 2010. Suma încasată din această acţiune, însă, nu s-a ridicat la valorile amintite anterior, fiind de puţin peste 330 de mii de lei. „Totalul încasările prin aplicarea măsurilor de executare silită de către DGFP Arad în primele cinci luni au fost de 63.771.929 lei”, a mai spus Călin Arusti.
Fără succes la licitaţii
Valorificarea bunurilor sechestrate se află tot în perioadă de impas. Chiar dacă de la a doua licitaţie preţul imobilelor ajunge să fie chiar şi cu 50% mai mic, cumpărătorii nu se încumetă să dea bani pe locuinţe. Din cele 63 de licitaţii organizate, la opt au fost valorificate bunuri: autovehicule şi aparatură informatică.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!