Pe tot parcursul lunii iulie, polițiștii locali din cardul Biroului Protecția Mediului au desfășurat o serie de verificări pe toată raza municipiului Arad, pentru identificarea zonelor și terenurilor aflate în proprietate privată, invadate de ambrozie. Polițiștii locali au înmânat mai multe somații pe acestă linie, atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. Proprietarii au primit drept termen sfârșitul lunii iulie, pentru eradicarea prezenței ambroziei de pe terenurile deținute. În cazul în care nu se vor comforma, poliția locală precizează că nerespectarea prevederilor legale pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii respective se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.
„Direcția Generală Poliția Locală Arad atenționează toți proprietarii, persoane fizice sau persoane juridice, deţinători de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole asupra faptului că au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane. În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii, persoane fizice sau juridice, vor desfăşura în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe și până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii, lucrări de întreţinere a terenurilor. De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcţii, au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii acestei plante”, se arată în informarea celor de la poliția locală.
Cum se combate
Prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii se poate face prin mai multe metode: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.
Simptome
Polenul produs din abundență de ambrozie este foarte alergen, o cantitate de doar 5- 10 granule polen/m3 aer, fiind suficientă pentru a provoca frecvent alergii severe la persoanele sensibile: rinită alergică, conjunctivita alergică și chiar astm bronșic. Alergia la polenul de ambrozie – manifestată prin strănut în salve, mâncărime în nas, în gât sau în cerul gurii, lăcrimare și înroșirea ochilor sau chiar tuse și greutate în respirație – este deseori interpretată și tratată ca o răceala persistentă care „nu raspunde” la tratament. Ba mai mult, simptomatologia dezvolată în rinita alergică are unele particularități comune cu boala COVID-19 (strănut, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, congestie oculară, lăcrimare, episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing).
Foto: DGPLA
Trimite articolul
Xdupa ce expira termenul somatiei echipa de la primarie sa mearga sa curete tot dupa lasat nota de plata la suprapret plus amenda de rigoare, asa se invata minte sa isi intretina spatiile
mergeti pe Str 9 MAI , Eroul Necunoscut si pe str Zrenjanin si altele din zona si vedeti acolo ce este, plus o serie de vile nelocuite in curtea carora cresc buruieni de tot felul multe peste 1m inaltine
Unde sunt terenurile statului,primăriei, instituții, se închid ochii?
La noi în zona cetățenii curata exemplar dar problema este pe terenul primăriei unde pe lângă buruieni sunt șerpi și balauri, de ce dracu nu va faceți voi curat și după aia sa dați exemplu oamenilor și apoi amenzi.
Judecând după cum arata terenurile primăriei rezulta ca cei de acolo sunt bischetari, pentru ca le plac boscheți și șerpii și șobolanii.
Ce spuneti atunci despre terenul de la vasilemilea colt cu IC Bratianu, invadat de buruiana pana aproape de brau ? dar despre faptul ca au curatat trandafirii de pe faleza pana la procuratura, de acolo… i-au invadat ramuri groase rupte din xopac, buruienile si lipsa de grija . O rusine
“Raportam ca am facut” – exact ca pe vremea lui Ceausescu. In realitate, vezi terenuri abandonate, cum ar fi zona verde din jurul bazinului de innot din Subcetate, rambleul caii ferate din Micalaca – Subcetate – Aradul Nou – Sannicolau Mic, etc. Ce se asteapta ?