ARAD. Au făcut atâtea reclamații că le-au pierdut numărul. Primăria, Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică se numără printre insitituţiile cărora li s-au adresat. Fără nicio rezolvare, însă.
Vorbim despre un grup de arădeni ce locuiesc în vecinătatea unei societăţi comerciale care, potrivit oamenilor, „macină material plastic” şi îi deranjează peste măsură cu zgomotul şi mirosul emanate. „Firma are un punct de lucru pe strada Ştefan Zarie, în fosta centrală termică a Agromec din Sânicolau Mic. Mai întâi, aici a fost doar un depozit de materiale plastice. Nu a fost nicio problemă pentru noi cât timp s-a desfăşurat doar această activitate, de colectare şi depozitare a deşeurilor din plastic. Dar, de aproximativ doi ani, activitatea societăţii s-a extins şi s-a diversificat în sensul că se ocupă şi de măcinarea plasticelor cu ajutorul unei mori de vreo 15 tone. Lucrează pe trei schimburi, deci ne deranjează non-stop. Mirosul degajat e extrem de supărător, ca să nu mai vorbim de zgomot! Îl auzim zi şi noapte, dar mai ales noaptea, când ar trebui să dormim…” – se plâng oamenii.
Ce zic autorităţile
Problema celor şase familii din Sânciolau Mic a ajuns la urechile autorităţilor. Dar…
Primăria Arad (prin Direcţia Strategii Publice) le-a transmis oamenilor că „pentru activităţile pe care le desfăşoară societatea, nu este necesară obţinerea autorizaţiei de funcţionare şi a avizului orarului de funcţionare eliberate de instituţia noastră.” Totodată, Primăria i-a informat pe reclamanţi că a înaintat sesizarea lor Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Direcţiei de Sănătate Publică, de la care aşteaptă un punct de vedere „referitor la activitatea desfăşurată şi la asigurarea mediului optim de viaţă al locuitorilor din zona respectivă”.
Din răspunsul formulat de Garda de Mediu Arad, rezultă că societatea reclamată deţine autorizaţie (doar) pentru „recuperarea materialelor reciclabile” şi „comerţ cu ridicata al deşeurilor şi resturilor”. Conducerea instituţiei invocă, apoi, un ordin al Ministerului Sănătăţii care reglementează normele de igienă şi recomandările privind mediul de viaţă al populaţiei, subliniind că „nerespectarea prevederilor ordinului menţionat constituie contravenţie, care se constată şi sancţionează de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii”.
DSP, în miezul problemei
Direcţia de Sănătate Publică Arad (instituţie care reprezintă Ministerul Sănătăţii la nivel de judeţ) a efectuat un control la societatea reclamată, în urma căruia susţine (printre altele) că „nu s-a putut cuantifica mirosul produs de polietilena încălzită, care este variabil, în funcţie de presiunea atmosferică şi de direcţia curenţilor de aer” şi că „nu au fost constatate emisii de pulberi în procesul de reciclare”. Totuşi, DSP a dispus măsuri pentru reducerea nivelului acustic produs de instalaţia de reciclare polietilenă şi a recomandat evitarea manevrelor cu motostivuitoarele noaptea. A fost efectuat şi un „recontrol” prin care DSP a stabilit ca nivelul acustic se încadreaza în limitele admise, dar a reiterat recomandarea privind evitarea manevrelor cu motostivuitoarele pe timp de noapte…
Vecinii societăţii susţin, însă, că nu s-a produs nicio schimbare în bine. Sunt deranjaţi, în continuare, de zgomotul şi mirosul rezultate în urma procesului de măcinare a materialului plastic.
Promisiune
Jurnal arădean a readus în atenţia DSP problema celor şase familii din Sânicolau Mic. Directorul instituţiei, dr. Laura Nicolescu, a promis că se va ocupa personal de acest caz: „Vom efectua un nou control, vom verifica autorizaţiile firmei şi, în caz că descoperim că activitatea desfăşurată nu respectă normele legale în vigoare, vom aplica amenzi contravenţionale.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!