Duminică, 6 februarie, a.c. , întreaga obşte a credincioşilor din satul Susani, aparţinător comunei Igneşti, cărora li s-au adăugat şi fiii satului stabiliţi în alte localităţi, precum şi credincioşi din parohiile învecinate, au trăit momente înălţătoare. Acestea au fost prilejuite de venirea Înaltpreasfinţitului dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului care, la invitaţia corporaţiilor parohiale şi a preotului paroh, a descins aici spre a sfinţi noul iconostas şi lucrările efectuate la biserica parohială şi a săvârşi Sfânta Liturghie arhierească.
Parohia, străveche aşezare ortodoxă, care la începutul veacului trecut număra peste 200 de familii de credincioşi, are astăzi cu puţin peste 40 de familii şi este păstorită cu vrednicie şi dragoste din anul 2009, de către tânărul şi inimosul preot Viorel Albiş. Biserica parohială, zidită în anul 1948, poartă hramul Înălţarea Domnului. Părintele şi enoriaşii săi, deşi puţini la număr, au înfăptuit realizări meritorii, atât în plan administrativ- gospodăresc, cât şi în plan spiritual- pastoral, apreciate de către Chiriarh.
Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat la sosirea în parohie de către soborul preoţilor slujitori: protopop Ioja Beni, preoţii Mircea Oală din parohia Şicula, Gabriel Mariş din parohia Caporal Alexă, Iosif Bogăţean din parohia Zimand- Cuz, Romică Confideratu din parohia Ignesti, Mihai Radeş din parohia Revetiş, Marius Ioan Leucuţa din parohia Sălăjeni, preotul paroh Viorel Dan Albiş, diacon prof. Florin Sirca, de oficialităţile locale şi de mulţimea credincioşilor.
Părintele Beni Ioja, protopopul Sebişului, în cuvinte calde, a exprimat bucuria tuturor celor prezenţi şi recunoştinţa acestora faţă de Chiriarh, pentru acceptarea invitaţiei de a poposi în această duminică aici. După răspunsul Înaltpreasfinţitului Timotei, a urmat slujba de sfinţire şi binecuvântare a lucrărilor realizate la biserica parohială şi a iconostasului şi săvârşirea sfintei Liturghii.
La momentul potrivit, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei, în cuvântul de învăţătură, a vorbit despre puterea rugăciunii stăruitoare, aducătoare de vindecare, pentru cel care se roagă şi pentru cei pentru care ne rugăm, despre responsabilitatea părinţilor pentru educaţia religioasă a copiilor, în contextul pericopei evanghelice din Duminica a XVII-a după Rusalii, a femeii cananeence.
Atmosfera de sărbatoare a fost întregită prin răspunsurile liturgice date de către corul mixt al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, condus de către domnul conf. dr. Mircea Buta.
Pentru activitatea meritorie în administrarea parohiei şi pentru realizările obţinute preotul paroh a fost distins de către Chiriarh cu rangul bisericesc de sachelar.
JA-V.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!