ARAD. Părinții care vor sta acasă pentru a-și supraveghea copiii pot beneficia de zile libere plătite. Măsura de sprijin a fost anunțată la nivelul Ministerului Muncii, adoptată în Guvern și publicată în Monitorul Oficial. Vorbim de o măsură care îi vizează pe părinți „pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani inclusiv, precum și pentru părinții care au în întreținere copii sau adulți cu handicap cuprinși într-o formă de învățământ, respectiv înscriși în cadrul unei unități de învățământ preuniversitar, inclusiv de educație timpurie antepreșcolară, denumite în continuare unități de învățământ”. Măsura se aplică pe întreagă durată a anului școlar 2021-2022, în cazul în care copilul va trebui să facă școală în sistem online.
Condiții pentru părinți
Pentru a beneficia de zilele libere, părinţii trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții: celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere; locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemuncă. De aceste prevederi beneficiază și unul dintre părinții copiilor cu vârsta de până la 18 ani, înscriși în cadrul unor unități de învățământ, dacă se află în una sau mai multe dintre următoarele situații: *face parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice; *face parte dintr-o grupă de risc, respectiv este diagnosticat cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă, a suferit un transplant, prezintă afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite sau urmează alte tipuri de tratamente imunosupresoare; *locuiește împreună cu o persoană diagnosticată cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă, a suferit un transplant, prezintă afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite sau urmează alte tipuri de tratamente imunosupresoare. Zilele libere plătite nu se acordă în cazul în care părintele este în concediu de creşterea copiilor, este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere, se află în concediu de odihnă sau concediu fără plată.
Ce înseamnă zilele libere?
Părinții care îndeplinesc condițiile din ordonanţă„au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care se decide limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența fizică a copiilor în unitățile de invățământ”. Zilele libere se vor acorda la cererea părintelui, depusă la angajatorul acestuia. „Angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept în baza prevederilor prezentei ordonanțe de urgență”, se mai arată în OUG.
75% din salariul de bază
Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Cum se recuperează banii?
Sumele plătite de angajator vor fi decontate de la bugetul de stat. Pentru decontarea acestor sume, angajatorul va depune cerere la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea, însoțită de documente justificative privind îndeplinirea condițiilor de decontare a indemnizației. Decontarea se va face în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării documentelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!