* La conferinţa internaţională sunt înscrise 250 de comunicări științifice ale cadrelor didactice și 320 de lucrări științifice ale studenților.
ARAD. Conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” – prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, prof. univ. dr. Sorin Bașchir, președintele Senatului Universitar, prof. univ. dr. Anca Hermenean, prof. univ. dr. Cristian Haiduc, prof. univ. dr. Violeta Turcuș – prorectori, precum și decanii celor șase facultăți din cadrul UVVG, au prezentat în cadrul conferinţei de presă din data de 15.05.2014, care s-a desfăşurat în Sala Senatului Universitar, manifestările și importanţa științifică a Zilelor Academice ediţia a XXIV-a organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a precizat: „Avem o săptămână academică dedicată manifestărilor științifice, care au început cu o preconferință – „Optimizarea calității învațământului în clinicile universitare”, după care fiecare facultate și-a deschis porțile și a organizat, în maniera caracteristică academică, anumite manifestări științifice”.
Zilele Academice Arădene – un proces de continuitate științifică în evoluția UVVG
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat că „Cea de-a XXIV-a ediție a Zilelor Academice Arădene marchează un proces de continuitate științifică în evoluţia Universității de Vest „Vasile Goldiș”. Conferința internațională este cea mai importantă sesiune de comunicări ştiinţifice a Universității de Vest „Vasile Goldiș” în care antrenăm întregul efectiv de cadre didactice, dar și studenții universității noastre. În cele 13 sesiuni, prevăzute în program, sunt incluse 250 de comunicări științifice ale cadrelor didactice și 320 de comunicări științifice ale studenților. S-a reușit, la nivelul Senatului și al facultăților, a consiliilor profesorale și a departamentelor, să stimulăm activitatea de cercetare științifică, o cerință majoră care este pusă în fața universităților la ora actuală. Universitățile trebuie să devină forțele motrice ale societăților democratice, care fac parte din Uniunea Europeană. La ora actuală se pune întrebarea care sunt noutățile pe care le marcăm. Pe lângă indicatorii calitativi pe care i-am prezentat, vreau să menționez că avem o colaborare extraordinară cu Inspectoratul Școlar Județean, cu directorii de licee, cu toți factorii educativi din județul și municipiul Arad. Vom aborda o tematică specifică pentru orientarea vocațională a elevilor. În cursul dimineții (n.n. în data de 15.05.2014), am participat la Ziua Porților Deschise a Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a Universității noastre, unde au participat peste 200 de elevi, viitori absolvenți de liceu, care se vor înscrie la Facultăţile de învățământ medical din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Noutăți în structura programului „Zilelor Academice Arădene”
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a precizat că, „pentru prima dată în structura programului Zilelor Academice Arădene, apar tematici legate de școala doctorală și școala postdoctorală. Prin proiectele câștigate am reușit să aducem în atenție pregătirea doctoranzilor noștri, care vor fi prezenți cu lucrări de cercetare ştiinţifică în contextul sesiunilor Conferinței internaționale. Dorim să formăm un pol științific de rezonanță, în contextul cercetării științifice, care să susțină activitatea Consiliului Local pentru ca orașul Aradul să devină capitală europeană”.
„În cadrul Zilelor Academice Arădene vom cuprinde și împlinirea a 25 de ani de la instalarea administrației române la Arad, care este un eveniment cu o semnificație majoră. În prezent, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, fidelă procesului de internaționalizare, are protocoale academice cu peste 70 de universități cu care cooperăm în diverse activități. În ceea ce privește antreprenoriatul, o cerinţă importantă a Asociației Universităţilor Europene, am reușit să pregătim parteneriate cu liceele din municipiul și județul Arad și cu întreprinderile reprezentative, deoarece dorim să respectăm cerința EUA, pentru ca fiecare universitate să dezvolte parteneriate antreprenoriale. Universitățile vor trebui să pregătească forța de muncă specifică după un curriculum care să fie făcut împreună cu partenerii antreprenori. În cadrul Zilelor Academice vom avea și lansări de carte, unde vor participa personalităţi științifice din 11 țări”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Lansarea societății culturale „Asociația Națională Arădeană pentru Cultura Poporului Român – ASTRA Arădeană 1863”
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, a subliniat: „Cu prilejul Zilelor Academice Arădene s-a luat hotărârea de a se înființa, conform legii, societatea ASTRA Arădeană 1863. Este o reluare a activității ASTREI, societate pentru cultură și știință a poporului român, care s-a constituit la Arad, în anul 1863, înaintea ASTREI de la Sibiu. Subliniez că, Vasile Goldiș a fost președintele ambelor ASTRE, dar ASTRA Arădeană a avut timpul său de cultură în perioada 1923-1932, când Vasile Goldiș a fost preşedintele ASTREI și a înființat filiale a acestei societăți culturale în Basarabia, Dobrogea și ASTRA Bănățeană. Ca membri fondatori ai acestei societăți sunt Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop al Aradului, dr. Timotei Seviciu, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, dr. Doru Sianci, Prof. Ioan Traia, Dr. Emil Arbonie și subsemnatul. Se constituie astfel o societate care va contribui din plin la răspândirea culturii, așa cum a făcut-o Vasile Goldiș pe plaiurile arădene. Suntem bucuroși să reluăm activitatea societății culturale ASTRA, în condițiile în care parcurgem o nouă evoluție istorică a orașului nostru. Ne dorim ca orașul Arad, care a fost prima cetate a Marii Uniri, să reușească, prin înființarea acestei societăţi, să readucă spiritul lui Vasile Goldiș în cadrul cetății noastre, pentru a reda cultura de altă dată a Aradului, iar orașul nostru să fie cunoscut atât în țară, cât și în străinătate”.
Daniel Albu
Citiți principiile noastre de moderare aici!