Ca prefect al judeţului Arad aţi organizat o serie de evenimente menite să sublinieze rolul jucat de judeţul Arad în diverse momente ale istoriei…
Călin Bibarţ. În cei trei ani de activitate am încercat împreună cu autorităţile judeţene să arătăm că Aradul a avut rolul său în istorie şi am organizat evenimente de amploare, care au vizat aspecte legate de tradiţie, economie, cultură, administraţie, acţiuni prin care am dorit să îi angrenăm şi pe cetăţenii judeţului Arad.
Fie că a fost vorba despe clădiri cu rezonanţă istorică, cum este cazul Gării Arad, despre aducerea la Arad a unei locomotive cu tradiţie, despre acţiuni prin care ne-am arătat respectul pentru veteranii de război sau de manifestări prin care am adus un omagiu eroilor neamului nostru, am încercat să aducem Aradul în faţă, să arătăm rolul său decisiv în momente importane ale istoriei.
Domnule Bibarţ, sunteţi unul dintre iniţiatorii acţiunii Zilele Administraţiei Arădene. Ce ne puteţi spune despre activităţile organizate în acest an?
C.B. Ne aflăm la a patra ediţie a Zilelor Administraţiei Arădene şi putem spune că acest eveniment a ajuns o tradiţie şi o acţiune aşteptată de arădeni. În 17 mai 2009, am marcat 90 de ani de la instalarea primului prefect român în Arad şi de atunci în fiecare an am punctat acest moment din respect pentru istoria oraşului nostru.
Şi în acest an, împreună cu Primăria municipiului şi Consiliul Judeţean, am pregătit, pentru perioada 17-20 mai, un program încărcat de evenimente care îmbină partea istorică cu ceea ce înseamnă în prezent administraţia arădeană.
Manifestările includ o Sesiune Naţională de comunicări ştiinţifice, Zilele Academice Arădene, organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, Noaptea albă a instituţiilor de cultură arădene, precum şi acţiunea porţi deschise la Consiliul Judeţean, Primăria şi Prefectura Arad. Cu sprijinul Primăriei municipiului, pe 20 mai, va fi organizat la Ştrandul Neptun un festival internaţional de folclor.
Ce punct din program aţi recomanda arădenilor?
C.B. Toate manifestările sunt interesante, dar cred că Festivalul Internaţional de Folclor se va bucura de cea mai mare afluenţă de public. În fond, puţine oraşe din România se pot mândri cu concurenţi din cinci ţări, iar din ţară cu formaţii folclorice din 10 judeţe. Este încă o dovadă a respectului de care se bucură Aradul, în ţară şi în străinătate.
Riscă revocarea dumneavoastră din funcţie să perturbe programul pe care l-aţi întocmit?
C.B. „Zilele Administraţiei Arădene” sunt ale arădenilor, indiferent de cine ocupă funcţia de prefect. Eu sunt bucuros că acest eveniment s-a născut în primul an al mandatului meu (2009) şi a luat amploare an de an în perioada în care am ocupat funcţia de prefect. De asemenea, cred în înţelepciunea noii conduceri a Prefecturii şi sunt convins că „Zilele Administraţiei Arădene” vor fi organizate an de an şi vor avea ca principal obiectiv promovarea imaginii şi a valorilor judeţului nostru.
Programul Zilelor administraţiei arădene (17 – 20 mai 2012)
Manifestarea organizată de Primăria municipiului Arad, Consiliul Judeţean Arad, Instituţia Prefectului-judeţul Arad se va întinde pe patru zile.
Ea va debuta joi, 17 mai 2012, când între orele 10.00 – 15.00, în Sala de şedinţe a Consiliul Judeţean Arad, unde va avea loc Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice şi lansări cărţi: Administraţie românească arădeană, culegere de studii şi comunicări, volumul IV, coordonatori Doru Sinaci, Emil Arbonie, Editura „Vasile Goldiş” University Press, Arad, 2012; Structuri politice şi confesionale în Banatul Lugojului şi Caransebeşului (1552-1658), volumul I, autor Sorin Bulboacă, Editura „Vasile Goldiş” University Press, Arad, 2012, Stemele ţinuturilor României (1938-1940), autor Augustin Mureşan, Editura Gutenberg Univers, Arad, 2012
Vineri, 18 mai 2012, vor avea loc Zilele Academice Arădene, organizate de Universitatea Vasile Goldiş Arad, în timp ce sâmbătă, 19 mai 2012, între orele 10.00 – 14.00, porţile se vor deschide pentru publicul larg la Primăria Municipiului Arad, Consiliul Judeţean Arad, Instituţia Prefectului.
Tot sâmbătă, dar între orele 20.00 – 01.00, va fi Noaptea albă a instituţiilor de cultură arădene (eveniment care îi implică pe cei de la Muzeul Judeţean Arad, Filarmonica de Stat, Teatrul Clasic Ioan Slavici şi Biblioteca Judeţeană Arad).
Ultima zi e cea a spectacolelor. Duminică, la ora 10.00, va avea loc Parada portului popular între Primăria Arad şi Ştrandul Neptun, iar de la ora 11.00 pe ştrand, în Zona bazinelor, se va ţine Festivalul internaţional de folclor „Aşa-i jocul pe la noi”, unde vor participa formaţii de dansatori din 5 ţări (România, Ucraina, Bulgaria, Ungaria şi Serbia), precum şi formaţii artistice din 10 judeţe (Arad, Bacău, Bihor, Dolj, Gorj, Maramureş, Olt, Satu Mare, Timiş şi Sălaj).
„Putem spune că acest eveniment a ajuns o tradiţie şi o acţiune aşteptată de arădeni”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!