Arad. Nu mai puțin de 14 zile de sărbătoare au fost gândite pentru arădeni cu ocazia zilelor orașului. Cele mai importante dintre evenimente au fost prezentate de curând de primarul Călin Bibarț în cadrul unei conferințe de presă, atrăgând sute de comentarii, unele pozitive, altele negative.
Evident, o astfel de manifestare stufoasă, gândită a satisface pe toată lumea, nu avea cum să nu atragă critici, cele mai multe dintre acestea fiind țintite pe unul dintre evenimentele pe care edilul le-a amintit doar cu titlul: „Sarmaliada”.
Plecând de la numele prost inspirat pentru o sărbătoare a orașului, amintind parcă mai mult de o manifestare câmpenească și parcă subminând din temelii autoritatea unei sărbători oficiale, ce ar trebui să facă cinste orașului, acuzele au curs, iar replicile așijderea.
Cum ne-am arătat și noi extrem de nedumeriți de eveniment și numele dat, ne-am adresat Primăriei Arad pentru a afla ce stă în spatele unei denumiri neinspirate.
Despre Sarmaliadă
„Sarmaliada este un eveniment culinar, organizat cu scop caritabil. S-a ales această titulatură fiindcă o dorim ca o adevărată cruciadă a arădenilor generoși pentru salvarea vieții unui copil. Nu este pentru prima dată când la Port Arthur au loc astfel de evenimente în aer liber. De această dată arădenii sunt invitați să savureze delicioase sarmale gătite la ceaun și să sprijine financiar o familie greu încercată de boala extrem de grea de care suferă copilul ei. În acest demers caritabil, Primăria Arad are alături parteneri din mediul privat care au pus la dispoziția bucătarilor ingredientele necesare pregătirii sarmalelor în foi de viță de vie și varză murată”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău.
Din păcate, nici numele ales, nici justificarea de după nu te duc cu gândul la evenimentul caritabil care ar sta în spatele manifestării, dar completează din păcate imaginea de ansamblu pe care au dat-o mulți dintre arădeni Zilelor Aradului din acest an: un eveniment culinar.
Foarte multe dintre manifestările dedicate sărbătorii orașului se învârt în jurul gastronomiei, evenimentele artistice completând parcă, pe unde au rămas goluri, programul gurmand al Zilelor Aradului.
Parcul Reconcilierii, retrogradat
Cititorii ne-au atras atenția că lipsesc din oferta locală manifestările instituțiilor de cultură arădene, muzeul, cinematografele, teatrul arădean nu și-au făcut loc printre bucatele gândite să dea savoare sărbătorii. Parcul Reconcilierii în care era organizată una dintre cele mai de succes manifestări a ultimelor ediții dedicate Zilelor Aradului – Ziua muzicii ușoare românești, care aduna mii de arădeni de vârsta a doua și a treia – a fost șters de pe listă, cu tot cu celelalte două zile dedicate operetei sau muzicii mai exotice. Motivul a fost indicat: unele manifestări au fost mutate în Parcul Eminescu, acolo unde se ține și Picnic Festival, pentru că amenajarea altor scene ar fi presupus costuri mai mari, ceea ce Aradul nu-și permite. Gurile rele spun însă că nu costurile au fost problema aici, principalul motiv al mutării unor manifestări în Parcul Eminescu fiind tocmai evenimentul care se derulează aici în toate cele 14 zile de sărbătoare: Picnic Festival. Pe scurt, evenimentului cu pricina i-au fost puse pe tavă și alte manifestări pentru a garanta afluența de public.
Mainfestările din Eminescu
Picnic Festival, Târg Estival, Kid’s Land (organizate pe toată durata sărbătorii), proiecții de film pentru copii (16 august, ora 21.00), „Spectacol Medieval – expoziția Medievalum” (18 august, ora 13.00), concert „Lupus Dacus, Peregrinii, Deep 6 Project” (18 august, ora 20.00), concert „Muzica anilor 80” (19 august, ora 18.45), concert „Fly&Ale; Daniel Julean & Nicoleta Brola” (23 august, ora 19.00), concert „Nova Band; Rock Abil” (24 august, ora 19.00), concert „Oliver Goilean; Old Ladies Band” (25 august, ora 19.00), concert „Raul Nica;Progresiv A” (26 august, ora 19.00), concert „Monica Cojocaru; Florian Jianu” (27 august, ora 19.00), concert „Elena Unc, Ricardo Caria, ChitAR” (28 august, ora 19.00), „Ride on to forest” (29 august, ora 11.00) și concert „Dare on Streets; Mario Band” (29 august, ora 19.00) sunt manifestările gândite a avea loc în Parcul Eminescu de Zilele Aradului.
Pe pasarelă, pe mal și în fața Primăriei
Alte câteva manifestări vor fi organizate în imediata vecinătate a parcului sau pe platoul din fața Primăriei Arad, adică la zeci de metri de parc. Este vorba în primul caz de „Fashion Show On The Bridge” (19 august, de la ora 20.00), organizat chiar pe pasarela care duce la ștrand, și de „Muzică și proiecție de film”, pe Faleza Mureșului (28 august, ora 17.00). În cel de al doilea caz, cel al manifestărilor de pe platoul din fața Palatului Administrativ, acestea sunt: „Aradul-oraș liber regesc” (16 august, ora 19.00), „Parada Costumelor de Poveste” (17 august, ora 18.30), „Dansați cu noi – Demostrație în aer liber a școlilor de dans din Arad” (17 august, ora19.00), „Concert Muzică Ușoară – Trupa Fantasia; Pacifica; Q Band; Mandinga; Alina Eremia; The Motans” (21 august, ora 19.00), „Spectacol de muzicăclasică în aer liber al Filarmonicii Arad” (22 august, ora 19.00).
La „Bidi” și la „Regina Maria”.
Tot de petreceri care te duc cu gândul la mâncare, băutură și voie bună e vorba și în cazul evenimentelor gândite la Ștrandul „Bidi” – Serata Seniorilor (pe 27 august, ora 20.00), în Parcul „Regina Maria” – „Concet folcloric extraordinar” (vineri, 20 august, ora 18.30), și, dacă forțăm un pic nota, chiar la Ștrandul Neptun – „Spuma Party” (21 august, ora 22.00 și 28 august, ora 21.00).
Un lucru pozitiv, evenimentele sportive și-au făcut și ele loc în programul manifestărilor, așa cum am punctat chiar din titlu, acestea fiind prezente aproape în fiecare zi. Printre ele se numără și o manifestare ce se va muta dintre-un loc în altul: Outdoor Power Fitness. Dar despre manifestările sportive gândite de Zilele Aradului într-un viitor material. Aici vom face doar precizarea că 16 manifestări sportive și-au găsit loc în programul Zilelor Aradului.
Doar trei pentru cultură
De partea cealaltă, un vernisaj de sculptură („Vernisaj expoziție de sculptură monumentală – Galeria Dela” – 16 august, ora 18.00), un vernisaj de pictură (Vernisaj de pictură „Un sfert de secol sub egida artelor”, Sala Clio – 17 august, ora 17.00) și o conferință cu tema „Primăria orașului Arad de la începuturi până astăzi”, Sala Ferdinand – 18 august, ora 9.00, vin să completeze extrem de puținele evenimente cu (slab) iz cultural amintite mai sus.
Trecut, istorie, tradiție și mândrie?
În atare condiții, tindem să dăm dreptate și criticilor care spun că, deși s-a vrut ca evenimentele oferite de Zilele Aradului să satisfacă gusturile cât mai multor arădeni, manifestarea pare să se transforme mai degrabă într-o petrecere și să piardă la capitolul cultură și eleganță. Or, de Zilele Aradului (și) despre asta ar trebui să fie vorba și despre valori locale. „Spuma Party”, „Sarmaliada”, un târg estival sau „Bulevard Food and Fun” nu spun însă nimic despre Arad, trecut, tradiție și mândrie. Să sperăm însă că arădenii se vor bucura de cele 14 zile de petreceri iar acestea le vor aduce zâmbetul pe buze. Căci la zâmbete și fericire te gândești în primul rând când spui cuvântul sărbătoare.
Trimite articolul
XHa bă sa mâncam și sa bem pana la leșin ! Asta e cultura reprezentata in cadrul Zilelor Satului la Arad.
Reactioneaza lumea exagerat, de parca in restul anului se traieste intr-o meritocratie in Arad.
Evenimentele astea prin care nu se mai stie ce si de ce se sarbatoreste de fapt sunt o copie tot mai proasta a ce se intampla in anii precedenti, de peste 20 de ani: ocazii pentru cateva firme de partid sa-si faca plinul, pentru aceleasi cateva trupe de nunti să se amageasca ca se aleg cu ceva notorietate ca sa aiba argument in negocierile viitoare din orase unde nu au chinuit înca urechile publicului cu aceleasi coveruri, iar pentru public sa creada ca primeste ceva gratis.
Cum paine si circ se da, ar fi bine de stiut daca se da si smantana la sarmalele alea sau trebuie sa-si aduca lumea de acasa…
-
Dar nu numai smantana este importnta,trebuie sa stim daca se da si ardei iute,si daca sarmalele sunt si cu afumatura sau nu…In plus,am sugestii pentru viitoarele sarbatori,care s-a putea numi Jumariada,Caltabosiada,Sangeriada si tot asa…Oricum aceasta administratie de sorginte falcoida,va ramine inscrisa cu litere maro in istoria post-decembrisat a Aradului medieval.
Circ ieftin si stupid…
Anii trecuti veneau cei de la Opera din Timisoara, aveau spectacole cei de la Teatru, mai ales marionetele. Unde sunt proiectiile de la cinema Arta din gradina de vara? Apoi se mai organizau evenimente frumoase la Muzeul Preparandiei…
Potol Festival
E simplu. Daca nu se poate ridica la nivelul orasului, aduce orasul la nivelul lui. Stiti voi cine 🙂
Mai bine zis zilele clicii falkoniste și a firmelor prietene care își umflă conturile cu un spectacol de prost gust. Firmele burtosului glad varga prospera cu un spectacol grotesc,muzica slabă mâncare proasta și scumpă.
Foarte slab! Parca ar fi o sarbatoare de la tara. Doar la partid si voturi le sta gandul.