Ediţia a V-a a cuprins o bogată paletă de activităţi culturale, sportive şi gastronomice, menite să cuprindă cât mai mulţi participanţi şi să ofere prilejuri variate de satisfacere a preferinţelor şi de distracţie.
Manifestările au debutat vineri la Muzeul Orăşenesc cu vernisajul expoziţiei de fotografii de epocă, apoi au urmat întrecerile de atletism şi fotbal în care au fost cuprinşi foarte mulţi copii şi tineri din Lipova şi din localităţile apropiate. Sâmbătă s-au organizat ceremonii militare şi religioase dedicate eroilor „Detaşamentului Păuliş” şi au continuat întrecerile sportive, între care cea mai de seamă competiţie a fost Cupa Zarandul la volei feminin.
Apogeul sărbătorii a fost duminică, fiind deschis de sirenele Paradei Pompierilor din Lipova, Zăbrani şi Neudorf. Apoi, pe stadionul „Şoimii” s-a desfăşurat concursul culinar al cătlanelor cu tocăniţă, gulaş şi fasole gătită în bucătărie militară de campanie, urmat de un minunat spectacol muzical-coregrafic. Spectatorii au aplaudat cu entuziasm dansatorii de la Bârzava, Conop, Zăbrani, Lipova şi din oraşul Csanádpalota, Ungaria, cu toţii oferind adevărate momente de virtuozitate.
Cu umorul său cunoscut, moderatorul Ioan Vodicean a făcut intrarea în scenă a apreciaţilor solişti vocali Viorica Leric, Roberta Selagea, Bianca Sălăşan, Oana Miron, Lioara Boşcu, Margareta, Alexandra şi Lucian Drăgan, Tinu Vereşezan, Lele Crăciunescu, Aurel Ungur, Milosav Tatarici, Adi Barna, Sergiu Curcă, Adi Diş şi Daniel Ilie, sub acompaniamentul orchestrei condusă de maestrul Adi Brâncovean.
Finalul a aparţinut cunoscutei trupe Hi-Q, care a oferit un spectacol deosebit de apreciat.
„Sărbătoarea noastră este dedicată tuturor lipovanilor, alături de care primim cu drag şi ne bucurăm de toţi oaspeţii care vin la noi din judeţ, din ţară şi, de ce nu, din străinătate, fie ei oameni politici, oameni de cultură, oameni de afaceri sau turişti. În acest sens, ţin să mulţumesc prietenilor veniţi din oraşul înfrăţit cu Lipova-Csanádpalota din Ungaria-în frunte cu primarul Kovács Sándor, împreună cu care desfăşurăm o serie de proiecte dedicate dezvoltării localităţilor noastre” a declarat primarul oraşului Lipova, ing. Mircea Jichici.
Istoria Lipovei în imagini
În perioada 21 septembrie-4 noiembrie a.c. lipovanii şi cei care trec prin al doilea oraş al judeţului se pot întoarce cu un secol în urmă vizionând expoziţia de fotografii de epocă intitulată sugestiv „Lipova. O istorie în imagini”.
„Am expus circa 100 de fotografii în care cei interesaţi pot vedea cum arăta oraşul nostru la începutul sec. XX. Multe ipostaze se mai păstrează şi astăzi, în special copiii, dar şi cei vârstnici, recunoscând cu bucurie diverse colţuri pitoreşti ale Lipovei de atunci, dar şi de acum” ne spune directoarea muzeului, Corina Dubeştean-Ianota.
Citiți principiile noastre de moderare aici!