ICR Budapesta îşi deschide porţile, aşteptând sţmbăto, 17 septembrie, de la orele 10.00 şi 12.00 publicul iubitor de arhitectură, cu ocazia “Zilelor Patrimoniului Naţional – 2011” (European Heritage Days – Cultural Heritage Days 17-18 septembrie 2011). În aceste zile peste 1000 de clădiri monument din Ungaria (instituţii de stat, companii sau chiar şi locuinţe private) vor putea fi vizitate, edificii în care accesul nu este permis în timpul anului.
Proiectul la care participă deja 48 de ţări a fost iniţiat în 1984 – proiect preluat şi de Consiliul Europei. În aceste două zile se deschid porţile clădirilor cu o arhitectură deosebită pentru a aduce cetăţenii Europei mai aproape de moştenirea culturală. Se doreşte să se atragă atenţia asupra importanţei proceselor de protejare şi prezervare a monumentelor, să aducă aproape publicul de diferite naţionalităţi în scopul unei mai bune cunoaşteri reciproce a valorilor culturale internaţionale şi să îl familiarizeze cu activitatea unora dintre instituţiile de cultură din Ungaria.
De data aceasta în centrul atenţiei nu va fi vernisajul unei expoziţii sau un concert, ci se vor vizita birourile, holurile, balcoanele şi încăperile vilei Malonyai în care se desfăşoară zi de zi activitatea ICR Budapesta. Tamás CSÁKI, cercetător la Arhiva Naţională a Budapestei, care a studiat ani de-a lungul activitatea şi opera arhitectului Béla Lajta, va ghida publicul interesat, povestindu-i acestuia despre zbuciumata istorie a clădirii datând de peste un secol.
Béla Lajta s-a născut în anul 1873 în Budapesta şi a fost arhitectul unor clădiri simbol ale Budapestei construite în stilul Art Nouveau. Printre acestea se numară: Institutul nevăzătorilor, Teatrul Nou, Clinica de neurochirurgie, Liceul Radnoti. etc.
Povestea vilei Malonyai
Pe data de 3 iulie 1905, Dezső Malonyai, scriitor, jurnalist şi critic de artă, cumpără parcela de pe strada Izsó nr. 5 din cartierul Zugló, din Budapesta, pe amprenta căreia îşi ridică în 1907 vila, pe baza proiectului conceput de arhitectul Béla Lajta. În conceptul vilei Malonyai sunt îmbinate stilul de organizarea al spaţiului preluat de la casele englezeşti şi motivele tradiţionale ungureşti, încadrate în tiparele Art Nouveau.
Datorită unor probleme de ordin financiar, pe data de 18 iunie 1909 vila va fi vândută doamnei Haller Györgyné, născută contesa Bethlen Margit.
În anii `70 – `80 în clădire funcţiona ambasada Republicii Federale Germania, iar în vara anului 1989 aceasta devine adăpost pentru turiştii din Republica Democrată Germană exilaţi aici, care au fost trimişi în Austria după câteva zile cu sprijinul autorităţilor maghiare.
Din 1992 vila Malonyai, găzduieşte sediul Institutului Cultural Român din Budapesta.
Dea lungul timpului vila Malonyai a fost şi scena mai multor filme artistice şi documentare.
Institutul va fi deschis publicului larg sâmbătă, 17 septembrie între orele 10:00 şi 14:00.
Cetatea, deschisă de Ziua Patrimoniului
Liber la vânzarea patrimoniului
Citiți principiile noastre de moderare aici!