Tunisieni, marocani şi algerieni. Trei zile şi 11 migranţi prinşi. Poliţiştii de frontieră de la Nădlac au reţinut câte patru migranţi în fiecare zi de la începutul acestei săptămâni. Ultima tură de migranţi, trei tunisieni, cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani, au fost depistaţi cu ajutorul autospecialei de termoviziune. Cei trei sperau să reuşească să treacă pe jos graniţa cu Ungaria, fără să fie observaţi de patrulele de la frontieră.
Povestea migranţilor
Aceştia au declarat că s-au deplasat de la Timişoara cu trenul până la Arad şi cu un autoturism de ocazie până în localitatea Nădlac, de unde au continuat călătoria pe jos, peste câmp până în momentul reţinerii. Ei au recurs la această metodă întrucât nu deţineau viză pentru Spaţiul Schengen , a declarat comisarul şef Ion Mareş din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad. Aceasta este povestea universal valabilă pentru toţi migranţii care încearcă să ajungă pe jos în Schengen. Ei intră legal în România, cu actele lor şi încearcă să iasă ilegal, destinaţia lor fiind Spaţiul Schengen, iar scopul este acelaşi: găsirea unui loc de muncă.
Nădlacul, cel mai cunoscut
De ce aleg migranţii punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, având în vedere că migranţii din ultimele zile au fost prinşi acolo? Pentru că este cel mai cunoscut. Aleg Nădlac pentru că este cel mai cunoscut punct de trecere a frontierei. Asta ne-au răspuns migranţii când i-am întrebat de ce au ales Nădlac. În acest moment se constată o creştere a trecerii ilegale a frontierei pe la zona verde. Încercă, cu efectivele şi dotările pe care le avem să combatem acest fenomen , a precizat comisarul şef Mareş.
2006-2007, anul turcilor
Dacă acum, la frontiere, majoritatea migranţilor prinşi sunt tunisieni, marocani şi alegerieni, în 2006-2007, turcii, afganii, congolezii şi pakistanezii făceau legea la frontierele de vest, aceştia reprezentând majoritatea celor care forţau graniţele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!