Criticul literar Adrian Dinu Rachieru numește volumul „o carte de tranziție”, acesta făcând legătura între monografia satului Gurahonț (2016) – o carte documentată impresionant – și posibilele viitoare volume, ce – conform criticului literar – vor aborda teme „complet ficționale”.
Respectând drastic cronologia evenimentelor, autorul colorează întâmplările din istoria satului Zimbru, menționat documentar pentru întâia oară în anul 1553. Autorul reconstituie atmosfera vremurilor demult apuse, „pedalând” pe străzile sătucului zărăndan. Povestea de dragoste a grofului Bochdanovits alături de Kathy, poveste cu iz basmic, este, de asemenea, un fir narativ urmărit de autor.
După romanul autobiografic „Ucenic la școala de împărați” (2015)” și monografia „Gurahonț, 1386-2015, Higigiș pe lângă Criș. Monografie sentimentală”, romanul „Zimbrul cu colții de fier” dorește să trezească amintiri și nostalgii celor plecați de pe meleagurile natale.
Această „cronică a satului” vorbește despre trecerea de la o economie de subsistență la una de extragere și prelucrare a bogățiilor Pământului, modernizarea satului având atât urmări pozitive, cât și negative. Eroii sunt parte activă a operei, viața lor și a familiilor fiind descrisă cu măiestrie. Dr. Ioan Hațegan, cercetător științific în cadrul filialei Timișoara a Academiei Române spune despre volumul zărăndanului Marius Fernolendt că „merită citit, căci scoate la iveală situații situații reale din prefacerea soceală a veacului XIX. Indiferent că ne place sau nu ceea ce citim, recunoaștem dorința Domniei Sale autorul de a readuce la viață un sat și existența sa”.
Cartea a părut anul acesta la Editura Solness din Timișoara, având un număr de 190 de pagini. Marius Fernolendt, cercetător științific principal gradul I, biolog principal, Doctor în Biologie (Microbiologie) a fost pensionat în anul 2003, și-a reluat pasiunea de a scrie în urmă cu peste șase ani, după decesul soției acestuia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!