ARAD. Sala Clio a găzduit, marţi, vernisajul expoziției „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” (ediția a II-a), eveniment care a deschis seria expozițiilor din acest an de la Sala „Clio”, marcând totodată, Ziua Artei Fotografice.
Mari fotografi
Expoziția „Mari fotografi din Transilvania” a adus în atenția publicului mai mulți reprezentanți ai domeniului fotografiei ce și-au desfășurat activitatea la sfârșitul secolului XIX și în secolul XX în Transilvania. În posterele expoziției apar artiștii-fotografi – Lajos Mezey (1820-1880), din Oradea, Theodor Glatz (1818-1871), Kamilla Asbóth (1838-1908) și Emil Fischer (1873-1965), din Sibiu, Ludwig Friedrich Schuller (1826-1906), din Sighișoara, dr. Adalbert Cserni (1842-1916), din Alba Iulia, Leopold Adler (1848-1924) din Brașov, Mátyás Huszthy (1876-1955), din Baia Mare, Iuliu Pop (1915-1996) și Ioniță G. Andron (1917-1989), din Satu Mare.
Aparate foto
Totodată, au fost expuse aparate fotografice aparținând artistului Nelu Scripciuc, aparate utilizate fie în studiourile fotografice arădene de la începutul secolului XX, fie de artiștii fotografi arădeni consacrați. Piesa de rezistență a colecției o reprezintă aparatul de fotografiat al regretatului artist fotograf arădean Francisc Kelen. O parte a expoziției îi este dedicată, în virtutea activității pe care fondatorul Foto Club Arad a desfășurat-o întreaga viață. Fotografiile-document digitalizate și expuse la această ediție pot fi admirate de public în spațiul expozițional de la Sala „Clio” (str. Horia 10), până la 6 februarie 2022.
„Crâmpeie de trecut”
„Avem nevoie de astfel de evenimente, care ne îndreaptă atenția spre domenii mai puțin cunoscute, dar reprezentative pentru Arad. Fotografia este una dintre artele care atrage atenția și sunt de părere că poate fi o atracție și pentru generațiile care urmează. Este însă nevoie de pasiune, de determinare, de perseverență pentru a reuși să prinzi cel mai potrivit moment, care să rămână peste timp o amintire vie. Mă bucură această inițiativă și invit arădenii să vadă crâmpeie de trecut, artă fotografică de calitate și prezențe inedite ale istoriei fotografiei”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședintele CJA.
Trimite articolul
XPăi, marele maestru fotograf Kelen Francisc o fost fotograful PCR-ului tătă viața, toași.